Afbeelding
Foto: pr

Het ontstaan van de apotheek

Column Van Dam tot Wurft

Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap Oud Noordwijk een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam Van Dam tot Wurft. In het Museum Noordwijk is nog tot 20 maart de tentoonstelling De Zee te zien.

Nog niet zo lang geleden is het gebouw van de apotheek aan de Nieuwe Zeeweg geheel vernieuwd en dit heeft aanleiding gegeven om wat meer in de geschiedenis van deze apotheek te kijken. Een aantal jaren geleden bestond deze apotheek 75 jaar. Naar aanleiding hiervan werd een uitvoerige brochure uitgegeven. De ouderen onder ons zullen zich nog ongetwijfeld het oude gebouw van apotheek De Duinrand kunnen herinneren, dat vroeger naast het huidige gebouw stond. Dit gebouw staat hierboven afgebeeld. Het is een typisch voorbeeld van een voorname woning van een welgestelde bloembollenteler. Het werd gebouwd in 1865 in opdracht van Mees Alkemade, een telg uit een van de vele kwekersfamilies in Noordwijk. In dit gebouw werd op 12 juni 1939 de eerste apotheek in Noordwijk gevestigd. De apotheker, die hier met haar werkzaamheden begon, was de 51-jarige Aleida Clasina Blink. Zij kwam uit Den Haag en het was voor haar een hele uitdaging om hier met een nieuwe apotheek te beginnen. Destijds was enige concurrentie niet uitgesloten, want er waren nog artsen, die een zogenaamde “apotheek aan huis” hadden. Ze bleef haar hele leven ongetrouwd en kon zich daardoor volledig op haar werk concentreren. Mevrouw Blink woonde in het linker gedeelte van het pand. Het rechtergedeelte was het woongedeelte en het bereidingslokaal, waar de pillen, poeders en drankjes gemaakt werden. Hoewel zij vlak voor WO II startte, had de oorlog zelf niet zoveel invloed op de bedrijfsvoering. Het verstrekken van medicijnen ging gewoon door. Mevrouw Blink was een opvallende verschijning. Door haar lengte had zij iets statigs. Ook door haar haar, dat in vlechten achter haar oren was opgerold. Zij was met recht de “grand dame” onder de apothekers. Ik kan haar nog goed voor de geest halen, want menigmaal mocht ik met mijn vader mee om medicijnen bij haar op te halen. In 1955 werd zij ziek, waarna zij naar het ziekenhuis te Leiden werd overgebracht. Ze overleed kort daarna op 67-jarige leeftijd. In 1950 kreeg mevrouw Blink versterking door het aantreden van mevrouw Ep Stafleu, die in een van de kamers van het pand kwam wonen. Mevrouw Blink ging samen met mevrouw Stafleu regelmatig met de taxi van Brouwer naar Utrecht om daar de noodzakelijke inkopen te doen. Mevrouw Blink werd opgevolgd door de heer G.L. Ufkes. Bijna 20 jaar heeft hij in de apotheek gewerkt tot aan zijn overlijden in 1974. Het was een bijzondere man, die overigens veel van muziek hield, zelfs onder zijn werk. Soms stond de muziek zo hard, dat hij de klanten nauwelijks binnen hoorde komen. ‘s Middags had hij de gewoonte om met zijn hond een duik in zee te namen. 

In 1980 kwam het einde van dit aparte gebouw. De Weteringkade werd doorgetrokken en er moest een nieuw kruispunt komen dat met de Lijnbaanweg verbonden werd. Het apotheekgebouw werd afgebroken. Inmiddels was er al een nieuw gebouw naast gezet, waarin het apothekersbedrijf kon worden voortgezet. Een poosje geleden onderging dit gebouw nog een grondige renovatie zoals op onderstaande foto te zien is. Het apothekersbedrijf in Noordwijk heeft zich naderhand behoorlijk uitgebreid. Zo is er een vestiging aan de Parallelboulevard en aan de Heilige Geestweg bijgekomen.

Openingstijden van het museum zijn, mits actuele coronamaatregelen anders aangeven, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 16.00 uur. 

Meer info: www.museumnoordwijk.nl of bel: 071-3617884.

Afbeelding

Uit de krant