Logo denoordwijker.nl
Foto:

Lockdown

  Column

Terwijl iedereen zich toch al een beetje had ingesteld op een heel aparte Kerst en Nieuwjaar, weden we overvallen door een harde lockdown. Heel ingrijpend voor 8 miljoen kijkers uitgelegd door een vastberaden minister-president Rutte.

Het kon niet anders, drastische ingrepen zijn de laatste reddingsboei om uit de corona-pandemie te geraken. Vanachter haar mondkapje had Angela Merkel hem al gezegd hoe het in Duitsland ook bergafwaarts ging en er geen ontkomen meer was aan vergaande maatregelen.

Natuurlijk wil u weten hoe een en ander voor de bollen- en bloemenjongens zal uitpakken. Nu ik dit schrijf, 17 december, lijkt het duidelijk dat alles wat buiten staat, verkocht mag worden. Woensdagmorgen belde ik naar onze dochter in Utrecht of de bloemenman bij haar, aan het einde van de straat, er nog stond. Ja, dus. Een hele opluchting! De handel die wij nu hebben, bolletjes-op-pot, wordt voor een groot deel op straat verkocht. Rond de feestdagen, als bijna iedereen vrij is, wordt in normale jaren veel gewinkeld. Onder het motto: kersthandel de deur uit, tetjes en tulpen erin. Nu ook de supermarkten open mogen blijven, kan ook de bloemenhoek meedoen.

Veel kwekers herinneren zich maar al te goed de ramp, die zich dit voorjaar, rond Pasen, voltrok: bergen weggegooide handel. Voor de komende Pasen moeten nu de laatste bollen geplant worden. Het lijkt er op dat kwekers in binnen- en buitenland zeer terughoudend zijn om grote hoeveelheden op te zetten. Als de voorraden van begin januari doorschuiven naar een later tijdstip, komt er ook daar een ophoping. Hoe dan ook, de komst van een verlossend vaccin, wordt verlangend tegemoet gezien. Eerst maar de lockdown tot 19 januari uitzitten.

Desondanks een gezegende Kerst toegewenst! 

 Aad van Ruiten

Meer berichten