Logo denoordwijker.nl
Foto:
Duinenpraat

Zomerstilte

  Column

Het is vrijdag 31 juli 2020. Een warme dag. Voor veel mensen is het vakantie. Velen kiezen er dan ook voor om richting de kust te trekken voor wat verkoeling. Al in de morgen staan de parkeerplaatsen vol. Hordes mensen trekken, gewapend met stoeltjes, handdoeken en parasolletjes het strand op. Al rond het middaguur volgen via de media berichten. Van gemeenten die oproepen om niet meer naar de kust te komen. Het wordt te druk.

Een klein stukje verderop is het stil. Hier liggen de duinen er verlaten bij. De ervaring leert dat mensen op dit soort warme dagen de duinen vooral links laten liggen. Dat is niet vreemd ook. Op sommige plekken kan de temperatuur nog steviger oplopen dan de officiële weerberichten vermelden. Met name de zuidhellingen zijn letterlijke hotspots. De zuidkanten van de duinen hebben de meeste zonneschijn te verdragen. Hier groeit weinig. Alleen planten en dieren die tegen deze extreme omstandigheden kunnen vinden hier een leefgebied.

Bijkomen

Maar er is nog een andere reden waarom het nu zo stil is in de duinen. De vogels zijn gestopt met zingen. De duinvogels hebben namelijk een drukke tijd achter zich. Het broedseizoen. Veel jonge vogels zijn dit jaar weer uitgevlogen. En het voeren van dit jonge grut kost de ouders veel energie. De zomer is de tijd van het jaar om even bij te komen, rust te houden en te eten. Zingen is er voorlopig even niet meer bij. Het is dus stil in de duinen. Zomerstilte.

Het broedseizoen zit er dus bijna weer op. Elk jaar gaan veel vrijwilligers op pad om alle broedvogels in de duinen te tellen. Het is ieder jaar weer spannend wat de resultaten zijn. Zijn er nieuwe vogelsoorten bijgekomen? Hoe deden de algemene broedvogels het dit jaar? De definitieve resultaten moeten nog worden verwerkt, maar eerste indrukken zijn al wel te geven. De oeverzwaluw vestigde zich bijvoorbeeld op diverse plekken in de duinen. Deze zwaluw graaft zijn nest in het zand. De cetti’s zanger, een nieuwkomer, hoorden we dit jaar op steeds meer plekken. Ook de blauwborst was op meer plekken te zien en te horen.

Het broedseizoen eindigt officieel op 15 augustus. Vanaf dat moment mogen de honden in het grootste deel van het Hollands Duin, mits zij onder appél staan, weer loslopen. 15 augustus is ook de datum dat de Coepelduynen, het duingebied tussen Katwijk en Noordwijk, weer open gaat voor publiek. In dit prachtige duingebied kun je vrij struinen. Een aanrader! Honden zijn hier overigens niet toegestaan.

De zomerstilte zal gauw voorbij zijn. Het gaat alweer rap richting het najaar. Vele duizenden vogels zullen onze duinen dan weer bezoeken op hun trektocht richting het zuiden. Daarover later meer, nu eerst nog even genieten van de stilte.

Meer berichten