Akelig stil | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Binder

Akelig stil

  Column

Ik voel me wat ongemakkelijk. Want het ontbreekt in Noordwijk aan iets. Ik bedoel natuurlijk niet dat het ontbreekt aan sportaccommodaties, evenementen, vrijwilligers, goede restaurants of prachtige historische plekjes. Nee, er ontbreekt iets op het lokale politieke terrein. Daar waar ooit de raadzaal een politieke arena was, waar mensen voor de politieke leeuwen konden worden geworpen en de politieke vijanden mochten worden afgeslacht heerst nu de sfeer van de Roomse kerk in de jaren zestig. Of van een EO tv-programma van deze tijd. Men predikt geloof, biedt aan de burgers hoop en bedrijven de liefde met de politieke tegenstanders (let wel: figuurlijk).

Deze week het absolute hoogtepunt. Een raadsagenda met niet één enkel debat stuk. In Noordwijk! Waar de politiek alom in de regio de reputatie geniet dat er op het scherpst van de snede wordt gedebatteerd. Waar altijd wat te beleven zou zijn en waar men desnoods rollend over straat wil gaan. In Noordwijk bedrijven politieke opponenten al geruime tijd slechts de liefde! De burgemeester hoorde ik (per ongeluk natuurlijk) deze week op het geslaagde festival op het terrein van het voormalig Bollenbad aan iemand uitleggen hoe gemakkelijk hij zijn functie kan uitvoeren. Ik dacht dat ik er dit ongeveer uit begreep: 'in den landen vraagt men mij hoe moeilijk het in Noordwijk is. En ze geloven me echt niet als ik ze vertel dat ik nauwelijks moeilijkheden tegen kom. Behalve een kritische columnist blijkt iedereen alles te aanvaarden'. Ik schrok me rot!

De agenda voor deze week bevestigde wel de woorden van onze voorzitter van de gemeenteraad. Slechts een vijftal hamerstukken. Niets over woningbouw, niets over de herinrichting van het Jeroensplein. Geen gezeik over het strand. Zelfs geen financiële schandalen. Dus ik kan mij de gang naar de raadzaal besparen. Als de firma Notubiz tenminste aan de gestelde voorwaarden voldoet en op tijd de beschikbare communicatie on line weet te zetten. Zodat ik vanuit mijn luie stoel de raadsvergadering later terug kan luisteren. Maar nu, de Noordwijkse politiek zit in rustig vaarwater. Ik vraag me af hoe dit is gekomen. Is het gebrek aan kennis, aan politieke kunde of zijn ze gewoon echt verbroederd nadat ze gezamenlijk en met algemene stemmen, de ontwikkelingen van de hotels van Oranje hebben omarmd?
Ik herinner me over het laatste half jaar slechts de politieke trukendoos van de lijsttrekker van LSNZ.
Die staand of zittend de aandacht op zijn partij wist te vestigen. Ik herinner me ook de aandacht die PUUR met regelmaat trok. Maar dat waren geen politiek punten maar ging steeds over de orde van de vergadering en niet over inhoudelijke zaken. Het CDA soms kritisch maar daarna altijd weer heel begripvol. Geen donderpreken. Zelfs geen boze blikken.
De lokale VVD was even kritisch over het cadeautje van miljoenen aan R.v.d.P.

Maar verder is het akelig stil. Mij te stil.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>