Afbeelding

Binder - Emotie

Column

Met regelmaat vallen er rondom ons beslissingen die door belanghebbenden en emotioneel betrokkenen worden betreurd of juist toegejuicht. Met soms euforie en soms teleurstelling, met in het kielzog boosheid tot gevolg.

Vorige week was ik negatief verbaasd over voormalig voetbalheld Sjaak Zwart. De Ajacied in hart en nieren was door alle emoties kennelijk de weg helemaal kwijt. En dus kwamen er belachelijke uitspraken. Helaas, dit soort emoties zijn er vaker. Soms gaat het om grote belangen en bijbehorende grote sommen euro's. Of over belangrijke sociale aspecten, of over onze veiligheid. Dan kan ik er nog wel begrip voor opbrengen.

In Noordwijk laaien de emoties op vaak over de toekomst van het dorp. Hoewel daarbij emotie een aardig aspect kan zijn, is deskundigheid natuurlijk het belangrijkst. Ik zelf hou meer van de positieve emoties. Zoals blijdschap, vreugde, euforie. Teleurstelling, onmacht en woede hebben vaak nauwelijks iets positiefs. Zoals in de sport. Een stralende Verstappen die de formule 1 wint. De euforie bij Quick Boys. Haha, eindelijk, eindelijk kampioen. Eindelijk op het bordes. Daarnaast ook de tegenstelling weer even verderop. Een zeker lijkend kampioenschap verspeeld door V.v. Katwijk. En in Rijnsburg een misgelopen promotie.

Soms wordt emotie dus landelijke commotie. Dat gebeurde dus rond het Nederlands voetbalkampioenschap. En nu opnieuw rond het Songfestival. Allesweters roeren zich, schreeuwen moord en brand over beslissingen. Realiseren zich te weinig dat er ieder jaar weer nieuwe kansen zijn. Er komt weer een songfestival. De eredivisie start in augustus weer opnieuw.
Dat soortnieuwe kansen zijn er in de politiek minder vaak. Beslissingen, goede en slechte, beïnvloeden de toekomst vaak voor langere tijd. Prof.dr. Remieg Aerts pleitte vorige week in Buitenhof voor een doordachte aanpak door politici. Niet emotioneel maar rationeel. Hij was er voor dat de politiek niet de boer op gaat om aan de kiezers te vragen wat ze moeten doen. Maar men zou juist, zoals ook een bekende Noordwijker onlangs bepleitte, met concrete uitgewerkte ideeën naar de burgers moeten gaan en hen te vragen wat ze daarvan vinden. Vooral overdreven emoties uitschakelen. Dat zou het politieke proces heel erg versnellen en daar is behoefte aan. Verstandige politici komen zelf met voorwaarden scheppende en verstandige plannen die verstandige kiezers heel snel zullen omarmen. De geleerde man in Buitenhof zag om zich heen veel politiek gehakketak, vol emoties,ook lokaal. Waardoor soms jaren worden verspeeld met zaken die via mediation in enkele weken zijn opgelost. En gelijk heeft de man.

In Noordwijk vragen velen zich af waarom er twee jaar tijd verspild werd bij het realiseren van plannen rondom de hotels van O… O, nee! Sorry, sorry. Vooral feitelijk blijven. Zonder emoties. Beloofd is beloofd. Daar zouden we het eventjes niet meer over hebben.

Uit de krant