Archief
Archief Foto: Eric Hoenson

Cursus valpreventie: Zeker Bewegen

Algemeen

Ieder jaar neemt het aantal valincidenten toe. Eind 2023 kwam het Centraal Bureau van de Statistieken met de volgende cijfers: 117.000 65-plussers kwamen na een val op de Spoedeisende Hulp. 

Bijna de helft van de pechvogels viel in en om het huis: slechts 7 procent viel op straat. Omdat de meeste ongelukken thuis gebeuren, is het belangrijk om de directe woonomgeving te controleren. Hoe is het met de verlichting, snoeren en matjes op de vloer? Is de trap goed bekleed en staan er geen losse spullen op de tredes? Hoe ouder we worden, hoe meer balans, beweeglijkheid, kracht en reactievermogen, afnemen. Veel ouderen voelen zich hierdoor onzeker en zijn bang om te vallen. Bewegen zorgt voor sterke spieren en botten, zet hart en longen flink aan het werk. Bewegen is goed voor lichaam én geest. Prof. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, noemde tien jaar geleden niet voor niets dat ‘zitten, het nieuwe roken’ is. 

Jan Barends verzorgde al zes keer in zijn toenmalige sportschool aan de Herenstraat in Voorhout (nu Sportschool Kaizen) de cursus Zeker Bewegen. Preventief werken aan balans, souplesse, kracht, maar ook ‘wat moet ik doen als ik toch val?’ en: ‘hoe kom ik zelf weer overeind?’ In maart start de achtste cursus van zes lessen van een uur, aangevuld met huiswerk en tips. Met leeftijdsgenoten werken aan zekerder bewegen en zelfvertrouwen. Doordat de cursus is erkend door het RIVM, vergoeden veel verzekeraars de kosten geheel of gedeeltelijk. Meer info, mail: barendssport@planet.nl of bel naar: 071-5174800.

Uit de krant