Inmiddels minder mobiel, maar nooit zonder energie om honden én baasjes iets (af) te leren. | Foto: Caroline Spaans.
Inmiddels minder mobiel, maar nooit zonder energie om honden én baasjes iets (af) te leren. | Foto: Caroline Spaans.

Hondentrainer Loek Geerlings op tv: ‘Met Bromet op hondencursus’

Algemeen

Wanneer ik kom aanlopen via de Hogeweg, het bruggetje over via de Nachtegaalslaan, de Varkensboslaan in, hoor ik zijn stem al bulderen over het grote weiland. ‘De honden luisteren wel, nu de baasjes nog!!’ Het was warm zaterdag en mijn Franse Bulldog hobbelt hijgend achter me aan. Maar ze is alert: ze ruikt en hoort dat ze hier eerder is geweest. Als pup, vijf jaar geleden, heeft Loek Geerlings haar (en mij) geleerd hoe een hond zich moet gedragen.  

Door Caroline Spaans

Vorige week kreeg ik ineens een persbericht onder ogen dat Loek op tv komt. Bij documentairemaker Frans Bromet nota bene. U weet wel, die man met die lijzige stem en bijzondere interviewtechniek. Hij vraagt niets, maar herhaalt wat mensen zeggen. Veel documentaires van hem waren bij de VPRO te zien.

Herkenning

Op mij heeft de Cesar Millan van de Lage Landen (laat Loek het maar niet horen, want dat vindt hij vast geen mooi vergelijk) altijd een enorme indruk gemaakt. Dat was tijdens de puppytraining zo en dat is nu, vijf jaar later, niet anders. Ik loop het terrein op waar hij (tegenwoordig veelal zittend vanaf zijn quad) les geeft aan een groep van zo’n twaalf honden. De cursisten staan netjes in een kring om hem heen, honden aangelijnd. Iedereen heeft het bloedheet. De honden hijgen, maar Loek gaat onverminderd door met opdrachten, die netjes en soms wat minder netjes worden uitgevoerd. Als ik aan de houten picknicktafel ga zitten bij de andere toeschouwers, merkt hij me op: “Hé hallo!” Herkenning na vijf jaar. Dat vind ik heel bijzonder en concludeer dat dat veel zegt over deze extravagante man. 

Consequent

De manier waarop hij met de honden en cursisten omgaat, is op zijn zachtst gezegd opvallend. Het is geen plek voor teerhartigen. Er wordt geluisterd en daarmee klaar. Na afloop roept hij iedereen bij zich en vraag of er nog vragen zijn. Iemand vraagt wat ze moet doen met haar hond die keer op keer haar visite te enthousiast benadert. “De visite opvoeden!” buldert Loek. Vervolgens lachend: “Daarom komt er bij mij niemand meer over de vloer.” Dan, serieus: “Het is belangrijk dat je consequent bent. Nee is nee. En blijven herhalen. En je visite moet ook niet te enthousiast tegen je hond zijn, maar rustig blijven. Dat moet je ze zeggen.”

Loek heeft zelf een indrukwekkende roedel Border Collies waarmee hij het schapendrijven tot een kunst heeft verheven. Heel indrukwekkend om te zien. Hij geeft er nog altijd cursussen in. 

Verschillende trainers

Wat vindt hij er van dat hij op tv komt? Zijn lach schalt over het terrein: “Ha! Ik vind het maar niks, die aandacht. Ik hoef niet zo in de picture te staan. We hebben de eerste aflevering al gezien en hebben ons rot gelachen.” 

En Loek een beetje kennende, begrijp ik dat wel. Want in het persbericht staat dat heel wat verschillende hondentrainers aan het woord komen: ‘De viervoeter is met stip een van de populairste huisdiersoorten in Nederland. Maar wat komt er allemaal bij de opvoeding kijken? En wat zegt het gedrag van de harige huisgenoten over de hondenbazen zelf? Documentairemaker Frans Bromet geeft in het nieuwe programma Met Bromet naar hondencursus, een unieke kijk op de relatie tussen de mens en zijn beste vriend: de hond. Frans Bromet: “Het programma gaat over iets alledaags, maar daarachter gaat een wereld schuil die veel zegt over ons mens-zijn en ons een blik gunt in onze al dan niet vermeende opvattingen. Het zijn dit soort series waarop ik me het meest verheug, omdat ze ons een spiegel voorhouden.” 

Waarom gaan mensen op cursus met hun hond? Van de onvermijdelijke puppycursus tot schapendrijven; van de zachte aanpak van de reikideskundigen tot de harde aanpak van hiërarchische roedelfanaten. In de eerste aflevering maken we kennis met Boya uit Oostkappele, holistisch therapeut voor honden en mens. Zij laat zien hoe zij haar hond Stevie alle vrijheid geeft. 

Wekelijks op woensdag 

Ook gaat Bromet met haar mee naar een reiki sessie met teckel Sam, die last heeft van onverklaarbare jeuk. Baasje Mirjam krijgt met haar beagle pup Beli, haar eerste loslooptraining in het Amsterdamse bos van hondencoach Arnoud. Hondentrainer Loek uit Noordwijk geeft aan Ingeborg en haar hond Lottka les in schapenhoeden. Loek deelt tijdens de training - vanaf zijn quad - ook levenswijsheden aan Bromet en zijn cursisten. 

Met Bromet naar hondencursus is een co-productie van de NTR en Witte Geit: vanaf 20 september wekelijks op NPO3 om 21.10 uur.’

Uit de krant