Foto Voorstraat 69: Monumenten.nl,
Foto Voorstraat 69: Monumenten.nl,

Twee objecten in de Bollenstreek op de nominatie duurzaamheidsprijs

Algemeen

De Watertoren Bollenstreek in Hillegom en een woonhuis aan de Voorstraat 69 in Noordwijk zijn voorgedragen voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste verduurzamingsproject van een monument.  

De Watertoren is gebaseerd op zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) en heeft diverse duurzaamheidsaspecten, waaronder circulair hergebruik van materialen, bufferen van regenwater, triple zonwerend glas en Led-verlichting. Het project draagt bij aan circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid, energietransitie en andere sociale en technische aspecten die een betere wereld bevorderen.

De eigenaren van het pand aan de Voorstraat 69 werden verliefd op het oude, slecht onderhouden huis en wilden het omvormen tot een comfortabele woning, met behoud van de karakteristieke monumentale waarden. Tijdens het project zijn installaties onzichtbaar verwerkt en is er veel aandacht besteed aan het behouden van de historische waarde van het pand. De schil van het huis is opgewaardeerd met monumentenglas en hoogwaardige isolatie. Verwarming wordt duurzaam geleverd door een warmtepomp met grondbronnen, en een wtw-systeem hergebruikt op duurzame wijze de lucht. Ten slotte zijn er buffervaten in de tuin geplaatst om regenwater op te vangen voor besproeiing van de tuin.

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland. Er zijn twee categorieën die kans maken op de prijs: een particulier project en een zakelijk project. Daarnaast wordt er ook een publieksprijs uitgereikt, waarbij het publiek hun favoriete verduurzaamde monument kan kiezen. Vóór 24 september is het mogelijk om te stemmen op een favoriet project via 

www.monumenten.nl\duurzaamheidsprijs

Foto watertoren: Tony Whelan.

Uit de krant