Badman Koen - van toen - Marijt vertelt over het strandleven van vroeger. | Foto: Ina Verblaauw.
Badman Koen - van toen - Marijt vertelt over het strandleven van vroeger. | Foto: Ina Verblaauw.

‘Levend Erfgoed’ tijdens Open Monumentendag

Algemeen

Een dag voorafgaand aan de Landelijke Open Monumentendag werd voor zo’n 250 leerlingen een bezoek georganiseerd aan Streekmuseum Veldzicht. Elk half uur kwam er weer een groep leerlingen aangefietst. Het programma was gevarieerd. 

Door Ina Verblaauw

Een kort, hilarisch optreden van Martine Zeeman en haar groep over de Blaarkop, de kruiden en de tulpen. Een rondleiding door de kruidentuin waarbij veel geproefd en vooral geroken werd. Daarna samen met wethouder Roberto ter Hark een lavendelzakje vullen en meenemen en een flesje vullen met kruiden uit de tuin, aanvullen met olie en ook meenemen. Het was een topochtend. 

Zaterdagochtend was er al volop gezellige bedrijvigheid op Veldzicht. De pompoenenmarkt met allerlei marktkramen gaf het geheel een fleurige aanblik. Binnen werd officieel de Open Monumentendag geopend. Voorzitter van het comité OMD, Adriaan Timmers, prees zich gelukkig met het thema: “Levend erfgoed”, waardoor de locatie Veldzicht direct voor de hand lag. Menko Wiersema hield een kort praatje over de historie van de Blaarkop, waarover hij later die dag uitgebreider vertelde. Burgemeester Wendy Verkleij prees het comité het thema te koppelen aan de Blaarkop, waarbij de geschiedenis over het Levend Erfgoed zichtbaar te maken. “Waardering voor de organisatie om ieder jaar kinderen actief te betrekken bij het onderwerp, zoals u gisteren deed”.

Nieuw dit jaar was dat de Visserskapel in de Hoofdstraat weer opengesteld was voor publiek met een rondleiding verzorgd door Michel van Dam. Helemaal nieuw “levend erfgoed/monument” badman Koen Marijt, gekleed in de jas van zijn opa en de overige kleding geleend van Museum Oud Noordwijk, die aan de hand van oude prenten vertelde op het strand over het ontstaan en de historie van de functie van badman.

Hitte

De buitenactiviteiten werden goed bezocht. Over het algemeen iets minder dan voorgaande jaren. Maar dat zal zeker met de hitte te maken hebben gehad.

Het historische kruidenveld. | Foto: IV
| Foto : Nicolaas Duin.

Uit de krant