Een duinbrand bij Katwijk | Foto: Archief
Een duinbrand bij Katwijk | Foto: Archief Foto: Marc Wonnink

Kans op natuurbranden op hoogste niveau door droogte

Algemeen

De aanhoudende droogte in Nederland heeft ervoor gezorgd dat de brandweer extra waakzaam is wat betreft het risico op natuurbranden. De veiligheidsregio’s hebben open vuur in bijna alle natuurgebieden verboden. Ondanks een nat voorjaar is het al drie weken kurkdroog en er wordt de komende weken nauwelijks regen verwacht. Bovendien is er constant een matige tot vrij krachtige wind uit het noordoosten. Vanwege de combinatie van langdurige droogte en wind hebben de meeste veiligheidsregio’s Fase 2 afgekondigd.

Fase 2 houdt in dat de brandweer overal extra voertuigen klaar heeft staan om snel in te kunnen grijpen bij een natuurbrand. Ook is het verboden om open vuur te maken in de natuur, inclusief barbecues, houtkorven, wensballonnen en houtvuurtjes. Als het risico op brand te groot wordt geacht door een natuurbeheerder, kunnen zelfs vergunningen voor evenementen worden ingetrokken.

Het probleem is vooral dat de bovengrond snel uitdroogt door dagelijkse verdamping van zo’n drie tot vier millimeter vocht. Een vonkje kan dan al genoeg zijn om een natuurbrand te veroorzaken, en het bestrijden ervan is lastig, vooral bij harde wind.

Uit de krant