Spits Aaron Koeman kon in Leidschendam een aantal keren heel gevaarlijk zijn maar kwam niet tot scoren. | Foto: Johanna Oskam.

Penalty helpt SJC naar 0-1

Algemeen Sport

De uitwedstrijd bij directe concurrent en favoriet RKAVV winnen was wel degelijk het uitgangspunt van trainer Marcel IJzendoorn. Maar de wetenschap dat de Leidschendammers nauwelijks kansen weggeven en altijd loeren op een counter was aanleiding om vooral weloverwogen te werk te gaan.

SJC begon zichtbaar zeer behoudend, hield de rijen gesloten en maakte het speelveld heel klein door slechts op eigen helft druk te zetten. Het resultaat was dat in de beginperiode RKAVV niet verder kwam dan een schot recht boven keeper Lex Hoogervorst op de lat. Na die eerste periode schoof SJC langzaam maar zeker verder op richting het strafschopgebied van RKAVV.

Druk hoog houden

RKAVV plaatste nog voor rust een scherpe tegenaanval met een hard schot dat in de handen van Lex Hoogervorst eindigde. Na de rust wilde SJC de druk kennelijk hoog houden maar RKAVV kwam een paar keer gevaarlijk in de tegenaanval. Omdat Sven Wisselink geblesseerd moest afhaken kwam Jelle van Went in de ploeg. De zich zichtbaar steeds geïrriteerder spelende tegenstander ging er wat ruwer in en ook aanvoerder Timo Ruigrok moest geblesseerd de wedstrijd verlaten na een bijzonder harde charge op zijn enkel. Zijn vervanger werd Xavi die nu de moeilijke taak had om het spel te verdelen.

Het enige en alles beslissende doelpunt viel in de slotfase toen Leidschendammer Dion Hooi opzichtig in de fout ging. Een overtreding in de 16 op Chris Hoogervorst leverde SJC een strafschop op. Vanaf elf meter was Timo Verweij meedogenloos en gaf keeper Kroode het nakijken: 0-1. Even later smeekte RKAVV ook om een strafschop bij een vermeende overtreding van Lex Hoogervorst maar deze smeekbede werd door de scheids met een glimlacht weggewuifd.

Trainer IJzerdoorn noemde na afloop de strijdwijze van SJC een perfecte invulling van de teamafspraken die vooraf waren gemaakt. Waarbij het eigen inzicht en initiatief van de spelers in het veld van grote waarde zouden zijn geweest. Aanstaande zondag voor de zwartwitten de wedstrijd tegen vv Heino. Geen gemakkelijke tegenstander die inmiddels aan een opmars bezig is. Toch is SJC favoriet en winst is noodzaak als het door IJzerman voorspelde ‘iets moois’ waargemaakt moet worden.