Afbeelding
Foto: pr

Feestelijke opening sociale huurappartementen Offem Zuid

Algemeen

Deze week werd de oplevering van de sociale huurappartementen Offem Zuid gevierd met de nieuwe huurders. De gemeente Noordwijk, Woonstichting Stek en Ontwikkelcombinatie Nieuw Offem Zuid (ONOZ) openden de twee gebouwen.

Alle huurders van de 68 appartementen, komen uit Noordwijk. Zo’n 26 huurders hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om binnen Noordwijk door te stromen. Dit geeft mogelijkheden voor anderen om in aanmerking te komen voor een woning in de gemeente. Daarnaast hebben starters de kans gekregen om in dit appartementengebouw op zichzelf te gaan wonen. Wethouder Alois: “Het is belangrijk dat we bij elk project de kansen om sociale huur en sociale koop voor onze inwoners te realiseren maximaal benutten. Stap voor stap meer en meer betaalbare woningen bouwen waaraan zo’n enorme behoefte is. Dat lukt alleen als we hier ons met elkaar voor blijven inspannen.”

Samenwerking

De ontwikkeling van het gebied Offem Zuid werd in 2016 gestart met de samenwerking tussen de gemeente Noordwijk, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Van Rhijn projectontwikkeling. Fase 1 startte in 2018. In vier jaar tijd zijn 254 woningen gebouwd. De 68 sociale huurappartementen in fase 5 zijn samen met Stek ontwikkeld. De laatste fase betrof de ontwikkeling van twee gebouwen met in totaal 68 appartementen voor Woningstichting Stek. Een complexe opgave. Volgens de gemeente Noordwijk is dit project een schoolvoorbeeld van hoe je zou moeten samenwerken om een hoger doel te dienen. 

Offem Zuid ligt tussen het Landgoed Offem en de Beeklaan. De architectuur is hier voor een gedeelte geïnspireerd op de authentieke bebouwing aan de Voorstraat, het Lindenplein en Landhuis Klein Offem in Noordwijk Binnen. 

De twee gebouwen hebben namen gekregen die binding hebben met de plek: Strandwal en Nieuwe Duinen. De grond waar de twee complexen staan, waren vroeger een strandwal en oude duinen. De contouren van de bodemlagen zijn hierin goed zichtbaar, zo staat het omschreven in het archeologisch onderzoek van 2017. 

Verder zijn ook diverse vondsten van oude bewoning gevonden. De nieuwe huurders zijn dus niet de eerste bewoners van dit stukje Noordwijk.

Uit de krant