Generaal-Majoor B.D. drs. Pieter Cobelens. | Foto: WS
Generaal-Majoor B.D. drs. Pieter Cobelens. | Foto: WS

Speciale gastspreker tijdens soos NOV

Algemeen

Tijdens de maandelijkse soos van de Noordwijkse Ondernemersvereniging, nu in Huis ter Duin, werd weer een speciale gast verwelkomt. Deze keer was dit Pieter Cobelens. Officieel Generaal-Majoor Buiten Dienst. En voormalig directeur van Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

De soms laconieke tv-persoonlijkheid sprak ten overstaan van de propvolle zaal over ernstige zaken zoals de oorlog in de Oekraïne en de gevaren die horen bij de hedendaagse internettechnologie. 

Cobelens ging uitgebreid in op de mogelijke denkwijze van de Russische leider Poetin, op de economische belangen van Rusland en het Westen maar begon met te vertellen dat hij ondanks alle dreigingen en mogelijke negatieve scenario’s, toch optimistisch door het leven gaat. Hij benadrukte vooral dat samenwerking van overheid en bedrijfsleven van meer dan groot belang is om Poetin te bestrijden. Omdat Internet Technologie zowel voor veiligheid als gevaar kan zorgen. De voormalig generaal wees ook op de grote invloed wat nepnieuws tegenwoordig heeft door de snelle en vertrouwenwekkende wijze waarop dit over de wereld wordt verspreid. Over het tot stand komen van vrede was hij duidelijk. Hij meende: ‘Vrede is vooral afhankelijk van je eigen militaire mogelijkheden’ en ook: ‘Zonder onderhandelingen komt er geen vrede’. Hierna ging hij nog in gesprek met diverse aanwezige ondernemers en beantwoorde hij prangende vragen.

NOV-voorzitter Arjan van den Akker dankte zijn leden voor de grote opkomst en Pieter Cobelens voor zijn amuserende benadering van de ernstige problemen. De aanwezigen onderstreepten dit nog eens met een warm applaus.

Uit de krant