Afbeelding
Foto: Willem Krol.

2023…

Algemeen Spraakmakend

Hoe lang mag je iedereen het beste wensen voor het nieuwe jaar? De een zegt dat dat mag tot Driekoningen, de ander heeft het over twee weken en weer een ander vindt dat het mag tot het eind van de maand. Hoe dan ook: iedereen kijkt naar een nieuw begin. Denk aan de vele mantelzorgers die onze maatschappij kent. De vele mensen die dag-en-nacht klaarstaan voor iemand die ze nabij is. Denk ook aan ambulance verpleegkundigen die soms met gevaar voor eigen leven anderen redden. Brandweerlieden die bestormd worden door idioten omdat ze hun werk doen. Verpleegkundigen die uren overwerken omdat hun collega’s met een burn-out thuis zitten. 

Vrijwilligers in zoveel organisatie (zoals Zonnebloem, Reuring, Welzijn Noordwijk) die vaak klaarstaan om hun medemens een gezellig uurtje te bezorgen. Vrijwilligers die met mindervalide mensen in rolstoelen gaan wandelen zodat ze buiten komen. 

Mensen die vrijwillig werken bij voedselbanken en andere hulpinstanties die puur op die vrijwilligers draaien. Maar ook professionals zoals ambtenaren die vele uren werken om de maatschappij met hoe langer hoe meer regeltjes en voorschriften draaiend te houden. Zoveel mensen die ons leven een beetje aangenaam proberen te maken…

Beste respondenten: hoe kijken jullie naar het jaar dat voor ons ligt?

Leontine van der Klugt

In een ver verleden had ik ambities om bij de politie te gaan. De intelligentie was er wel maar bij de psychologische test werd ik ‘niet serieus genoeg’ bevonden. Hoe verrassend. Wanneer ik nu in de media beelden zie van agenten - of andere hulpverleners - die worden bekogeld met stenen, vuurwerk en dranghekken ben ik blij dat ik tijdens dat selectieproces nog heerlijk onvolwassen was. Ik had dat heel erg slecht getrokken. Maar is dat specifiek iets van nu? Zijn er in iedere generatie niet mensen die overal tegenaan schoppen en hun onvrede botvieren op een groep in de maatschappij, de kerk of spullen van een ander? Sinds mensenheugenis hebben we de vervelende gewoonte om elkaar als schuldige aan te wijzen. Altijd is een ander de oorzaak van jouw ellende. Een nieuw jaar betekent een nieuw begin en daarom stel ik voor dat iedereen zich voorneemt om vanaf nu elke dag even naar zichzelf te wijzen in de spiegel. Want die politieagent kan er niks aan doen dat jij een k.dtleven hebt. En de bushokjes en plantenbakken ook niet. Maar jij wel dus doe er wat aan. Boosheid kost alleen maar extra energie en juist dát kunnen er nu ook niet bij hebben toch? Gelukkig Nieuwjaar allemaal!

Louky Crama

Mag ik jullie allereerst even uitgebreid, groots, enorm, reuze, geweldig, uitbundig, mega, kolossaal en gigantisch de beste wensen voor het nieuwe jaar toewensen. Niet alleen in begin januari maar het hele jaar door, vind ik dat mensen elkaar altijd het beste kunnen wensen. Niet alleen mondeling de beste wensen over brengen maar ook in daden omzetten. Want wat is het toch makkelijk om elke dag iets liefs, iets kleins voor een ander te kunnen betekenen. Naast het feit dat je je natuurlijk bij een organisatie als vrijwilliger kan opgeven, kan je ook met een vriendelijk woord, een welgemeende glimlach de wereld voor anderen een stuk makkelijker maken. Kijk of je iemand kan helpen bij een parkeerautomaat, maak het stoepje van je buren schoon bij slecht weer en doe een boodschapje, help in de bieb iemand die een speciaal boek zoekt. Onze wereld is te veel ikke, ikke en de rest kan stikken geworden. Ik weet zeker (en dat heb ik al vaker gezegd) dat de wereld er heel wat leuker van wordt als ieder mens elke dag een ander mens een klein pleziertje doet. “Niet apart maar samen!”

Sander Schooneveld

Tja, ik wens een ieder eigenlijk het hele jaar het allerbeste! Hoe dan ook, alle bovenstaand opgesomde mensen zijn essentieel in onze samenleving en we moeten zuinig zijn op deze groepen toppers. Wat 2023 zal brengen is moeilijk te voorspellen. Ik hoop mondiaal dat de leiders van deze mooie wereld eindelijk eens hun egoïsme inruilen en kiezen voor een menslievende aanpak. Wat zou een wereld met vrede toch fantastisch zijn. Ook een utopie, ik weet het. Landelijk en lokaal hoop ik op een jaar waarin men respect heeft voor elkaar, zoals ik onlangs ook al hardop hoopte, ongeacht geslacht, huidskleur, geloof etc. Wees lief en begripvol naar elkaar en wijs niet altijd naar anderen. De onderlinge tolerantie is vaak ver te zoeken, merk ik in het dagelijks leven. Elkaar wat gunnen is een zeer goede eigenschap. Verder hoop ik dat er in 2023 in Noordwijk eindelijk eens concrete beslissingen vallen met betrekking tot de (sociale) woningbouw. En zoals vaker gezegd, blijf vooral ook kopen bij onze eigen lokale (horeca)ondernemers. Maak er allen een mooi, gezellig en hopelijk gezond jaar van!

Uit de krant