Afbeelding
Foto: Angela van der Voet.

Jan Aartman wint Maestro 22/23

Algemeen

Jan Aartman is Maestro van Noordwijk 2022-2023. Afgelopen zaterdag 14 januari vond de finale plaats van Maestro Noordwijk 2022 - 2023. In een volle (tijdelijke) Schelft streden de overgebleven kandidaten Jaap Meiland, Willy Heemskerk en Jan Aartman om de felbegeerde bokaal.

De organiserende Muziekvereniging De Harpe Davids deed de aftrap. Zij zette de toon met het openingsgedeelte van ‘Also sprach Zarathustra’ van Richard Strauss en de Notenkrakerssuite van Tchaikovsky in een modern jasje. Na het welkom door voorzitter Bas van der Tang namen Ard Zandbergen en Sjaak van den Berg de presentatie ter hand. 

De maestri in spe dirigeerden vervolgens elk een hen toegewezen muziekstuk: voor Jaap was dat My Dream met een mooie bugelsolo van Margreth de Groot, voor Willy: Huntman’s Holiday met een hoofdrol voor de hoornisten en voor Jan Trumpet Filigree waarbij de hele trompetsectie los mocht. Daarna speelde het orkest onder leiding van vaste dirigent Sjaak Verloop de Alvamar Overture van James Barnes. Hij dirigeerde aansluitend het Leerlingeorkest dat drie korte stukken speelde en daarna ter afsluiting, samen met het grote orkest, muziek uit de film La Vita e Bella. 

In de tweede ronde dirigeerden de drie kandidaten een stuk dat ze in de voorrondes al hadden gespeeld. Jan koos Vivo per lei, Willy hield het op The James Bond Theme en Jaap koos voor Voulez-vous van Abba. Een mooie gelegenheid voor de jury om de vorderingen van de kandidaten te beoordelen. De Maestro-kandidaten uit de voorronden kwamen ook nog aan de beurt: begeleid door Sjaak Verloop en Paul Martens dirigeerden Els Houwaart, Louky Crama, Linda Versteege, Philip Akerboom en Toon van Tol in estafettevorm de Radetzky Mars van Johann Strauss sr. Helaas ontbrak Maestro-kandidaat Stephan Stokkermans. Als voorzitter van de jury sprak Herma van Piekeren daarna, mede namens Hendrik Jan Lindhout en Ria Vink, het verlossende woord: Mastro 2022-2023 is Jan Aartman. Onder groot applaus reikte Bas hem de bokaal uit, waarna het orkest ‘We Are The Champions’ inzette. 

Ook deze tweede editie van Maestro was een groot succes!

Uit de krant