Rugstreeppad
Rugstreeppad Foto: Nico van Kappel(c

Bouwproblemen…

Algemeen Spraakmakend

Ooit werden de duinen in Noordwijk opgehoogd ter hoogte van de Wilhelmina Boulevard. Dat moest gebeuren om dat de hoogte niet beantwoordde aan de veiligheidseisen die gesteld werden. Het hele duin werd afgegraven, een dijk werd er gebouwd (zonder parkeerkelder!), het zand werd weer bovenop de dijk gelegd maar meer dan 50 meter verder van het land af.

Maar bij het begin van de werkzaamheden werd een zandhagedis gespot… en de zeldzame blauwdistel zou ook in gevaar van uitsterven geraken. In het duin werden emmertjes ingegraven waarin de zandhagedis zou vallen en daarmee zouden ze gered zijn want met emmer en al zouden ze naar een ander, veiliger, gebied worden getransporteerd. 

Toen het echter ging regenen liepen de emmers vol en de hagedissen verdronken…

Bij de nieuwe bouwlocatie Offem Zuid speelt iets vergelijkbaars: een rugstreeppad is gespot en dat kan niet. Dat beest verstoort de te verwachten bouwactiviteiten en dus moeten er maatregelen worden genomen. Langs de hele bouwplek is nu een halve meter hoge zwarte barrière gemaakt waardoor het diertje meer kan migreren en bezit nemen van de bouwlocatie om te zonnen, te foerageren en zich voort te planten.

Beste respondenten: wat hebben jullie met rugstreeppadden?

Leontien van der Klugt

De trouwe lezer weet dat ik erg begaan ben met alles wat groeit en bloeit. Fantastisch dat een simpele rugstreeppad een nieuwe sloot ontdekt en deze ruimte gewoon claimt in de wijk Offem Zuid. Gelukkig is het op tijd ontdekt en zijn er maatregelen genomen om het dier van een luguber einde onder een autoband te behoeden. Fijn dat er eerst onderzoek bij een bouwproject wordt gedaan naar wat er allemaal leeft om ons heen voordat de bulldozers, hijskranen en betonmolens zich de grond toe-eigenen. De afgelopen jaren is de insectenpopulatie met 70% afgenomen en, wees eerlijk, wanneer heeft u voor het laatst een pad of egel over uw mooi betegelde grondstuk zien scharrelen? We maken het de dieren niet makkelijk om te overleven met onze bouwprojecten en mooie VT-tuinen met bbq en buitenkeuken. Daarom vind ik die pad zo stoer met z’n ‘dikke neus’ naar iedereen. Tuurlijk, ik heb ook boter op mn hoofd (nieuwbouw Bavo) en iedereen wil ergens wonen, maar ik ga er zeker voor zorgen dat er genoeg ruimte in onze tuin blijft voor vogels, rugstreeppadden, vleermuizen of egels. Want zoals het nu gaat duurt het niet meer lang voordat er niks meer te bbq-en valt. En dan is je buitenkeuken ook overbodig. Dat dan weer wel.

Sander Schooneveld

Ik ben bekend met het verhaal van de befaamde zandhagedis en de blauwdistel, ook met de afloop waarbij de zandhagedissen het dus niet overleefden, nadat er maanden van gesteggel was over hoe de lieve dieren het beste naar veiliger oorden getransporteerd konden worden. Nu is er dus een vergelijkbaar euvel in Offem Zuid met de rugstreeppad. Adviesbureau Tauw heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van deze (beschermde) dieren. En ja hoor, in een sloot langs de achterweg zijn er vier gevonden. Conclusie: er zullen weer enorme kosten gemaakt worden om deze vier dappere strijders te behouden. Met alle respect voor de natuur, maar als deze onzin nou weer een jaar uitstel van de bouw betekent, waar eindigt het dan? Eerst de zandhagedis en blauwdistel, nu stikstof (ten aanzien van woningbouw in mijn optiek overtrokken allemaal) en ook de rugstreeppad. Kom op zeg, verplaats de beste dieren naar een andere geschikte plek waar niet gebouwd wordt (en die zijn er) en bouwen maar. Bij voorkeur nu een keer écht voor de jeugd en sociale woningbouw alstublieft.

Peter van den Burg

De ‘natuurmensen’ worden nu toch wel erg kinderachtig. Dit is net zoiets als bij de brand van De Schelft in Noordwijkerhout. Ze konden nog niet beginnen met slopen van het zwembad, omdat er waarschijnlijk vleermuizen zitten. Zaten ze er nu wel of niet? En zo ja, zitten ze er nog steeds?

Als ik naar het tv-progamma Vroege Vogels kijk, zie ik dat ze wel heel erg naar de kleinste beestjes en plantjes kijken met een vergrootglas. En ik heb al honderden verschillende natuurbeschermers gezien die dat erg interessant vinden. Ze kunnen beter de dingen laten zien die wij ook zien tijdens het wandelen of fietsen. Wat het beschermen van padden betreft in de paddentrek worden de wegen afgesloten omdat anders veel padden worden doodgereden. Die worden gevangen en overgezet naar de sloot of een watertje. Maar als de dikkopjes kleine padden worden zijn ze 1 cm groot en massaal steken ze dezelfde weg weer over. Dan worden er geen maatregelen getroffen en daardoor worden er duizenden heel kleine padden doodgereden. Met andere woorden: zo goed zijn de padden niet beschermd! En wat gebeurt er aan de Achterweg? Als ze er maar twee van de vier vangen, dan hebben ze er vier gevangen...

Uit de krant