Jacco Vonhof: 'Doe je boodschappen bij de lokale ondernemers'| Foto: WS
Jacco Vonhof: 'Doe je boodschappen bij de lokale ondernemers'| Foto: WS

NOV-voorzitter Van den Akker: ‘We gaan proactief richting politiek Noordwijk’

Algemeen

Vooraf aangekondigd als een man met een ongezouten visie op de actuele zaken die ondernemers raken. Met achteraf de vaststelling dat deze charismatische redenaar een publiekstrekker van de eerste orde is, die zijn toehoorders weet te binden, die zin en onzin durft te benoemen maar wel degelijk realistisch durft te zijn bij het zoeken naar oplossingen voor de levensgrote problemen waarvoor ondernemend Nederland zich nu en in de toekomst ziet geplaatst.

NOV-voorzitter Arjan van den Akker verwelkomde een bijzonder groot aantal bezoekers tijdens de maandelijkse NOV- soos die voor de gelegenheid werd gehouden in de bijzondere omgeving van ‘Club Conversation’ van Grand Hotel Huis ter Duin. Hij refereerde direct aan de speech van burgemeester Wendy Verkleij die bij het ontsteken van de kerstboom bij Huis ter Duin had gezegd: ‘Spreken is zilver, ondernemen is goud.’ Van den Akker stelde vervolgens vast dat de politieke aandacht voor ondernemen tijdens de recente algemene beschouwingen helaas tot een absoluut minimum beperkt was gebleven. Hij zegde de NOV-leden toe dat het bestuur vanaf nu proactief de politiek zal benaderen om de noodzakelijke aandacht simpelweg op te eisen. Vervolgens was het podium voor Jacco Vonhof, ondernemer en de zeer bij de leden

betrokken voorzitter van MKB-Nederland. Die recent van alle kanten complimenten kreeg voor zijn tomeloze inzet voor ondernemers gedurende de coronacrisis en toegenomen invloed van op het regeringsbeleid. Vonhof stond even nadrukkelijk stil bij de te vroeg overleden Noordwijker en VBNO-NCW voorzitter Hans de Boer. ‘Ik mis hem, zijn vriendschap en zijn unieke persoonlijkheid nog elke dag’.

‘Het systeem werkt niet meer’

Vonhof ging uitgebreid in op de problemen van vandaag: ‘We zitten in een politieke crises en hebben een regering die gevangen zit in een verstandshuwelijk waarbij een scheiding, zeker gezien de peilingen, geen optie is’, stelde hij vast. En verder tekende hij op: ‘Er is gebrek aan waardering voor ondernemen en men heeft geen enkel benul van wat er in ons land werkelijk aan de hand is. Alsook: ‘We slaan in Nederland alle energie uit de mensen, zowel bij ondernemers als bij de werknemers. Het systeem werkt niet meer en het gaat zeker tien jaar duren voordat we het echt hebben opgelost.’

Regels versimpelen

Vonhof hekelde daarna de wijze van belonen en het extra belasten van werklust. Vonhof wil in ieder geval de regels versimpelen, nieuwe afspraken die uniform en zonder uitzonderingsregels moeten gelden. Waarbij hij tevens pleitte voor een algeheel basis inkomen. Hij riep op om gelijk aan Duitse methodes, ondernemers en werknemers anders te gaan belonen.

Voor de aanwezige ondernemers had hij een boodschap: Ga niet naar de super maar ervaar de voordelen van kopen bij de lokale ondernemers zoals de bakker, de slager en de bloemenman.

In de nagesprekken deelden de Noordwijkse ondernemers hun bewondering voor deze charismatische en makkelijk communicerende MKB-voorzitter. Vragen over het ontbreken van voldoende lokale politieke belangstelling voor ondernemen werden meestal met een veelzeggende glimlach beantwoord. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant