Afbeelding
Foto: PR

Mindervalide vakantie…

Algemeen Spraakmakend

De gemeente Noordwijk staat bekend als de Bloemenbadplaats. Twee keer per jaar komt het bloemencorso langs en veel gasten uit het binnen- en buitenland komen kijken naar de kleurenpracht. Een stel kwalificaties zoals de Blauwe Vlag, de Quality Coast en nog wat andere positieve aanbevelingen zijn binnengehaald om de luxe van de badplaats aan te prijzen. Noordwijk is sinds een paar jaar zelfs een Kuuroord...

De vele zomerhuisjes, die veel Noordwijkers in zijn tuin heeft, worden tegenwoordig permanent verhuurd en bordjes “Zimmer frei’ zijn bijna niet meer te vinden in het toeristische kustdorp. Daarvoor in de plaats zijn veel hotels, pensions en B&B’s gekomen waar de gasten hun moede hoofd te rusten kunnen leggen.

En daar gaat het vaak fout. Na onderzoek is geconstateerd dat (van de ongeveer 30 onderzochte hotels) er maar een paar zijn die rolstoel toegankelijke kamers met aangepast sanitair hebben. Mindervalide gasten die Noordwijk bezoeken moeten dus maar wat gaan experimenteren. Slechts een paar grote hotels hebben summiere mogelijkheden om het verblijf voor hun minder valide gasten comfortabel te maken. En waarom komen die mensen naar Noordwijk? Juist, het strand!

Beste respondenten: de grote luxe badplaats Noordwijk met een paar hotels die geschikt zijn voor de minder valide medeburgers... wat vinden jullie daarvan?

Ewout Cassee

Noordwijk heeft de Kuuroord status verworven. Daar moeten we blij mee zijn omdat het gasten in het laagseizoen naar Noordwijk brengt. Maar dan moet je het aanbod wel op die nieuwe doelgroep afstemmen. Noblesse oblige! Dat Noordwijk nog niet helemaal is ingesteld op gasten die hier komen kuren is logisch: de nieuwe status werd pas kortgeleden verworven. Maar het is wel zaak om een plan te maken om Noordwijk een “ handicap friendly” bestemming te maken. En om ondernemers te helpen om dit te verwezenlijken. Met advies: wat is er nodig om mensen met een handicap te ontvangen en ook met subsidie om een mogelijk onrendabele top te compenseren. Een mooie taak voor de wethouder voor toerisme om dit samen met het veld te realiseren.

Louky Crama

In onze mooie “7-sterrenbadplaats” moet er toch minstens een ster zijn die onze minder valide medeburgers de mogelijk moet bieden om ook te genieten van ons mooie dorp! De belangen vereniging Noordwijk voor iedereen heeft daar al in het verleden uitgebreid aandacht aan besteed. Zij hebben een inventarisatie gemaakt van de toegankelijkheid van openbare gebouwen, hebben de belemmeringen op trottoirs onderzocht. Uitstallingen van winkels, driedubbele rijen fietsen tegen gevels en te hoge stoepranden. Dus zullen wij met z’n allen niet alleen voor onze toeristen maar vooral ook voor onze eigen inwoners met een handicap alle publieke voorzieningen (gebouwen en de openbare weg) toegankelijk moeten maken. Gelukkig zijn er initiatieven zoals het beschikbaar stellen van strandrolstoelen en strandrollators die van april tot september via diverse strandpaviljoens gratis te verkrijgen zijn. En de strandrups die na vervelende strubbelingen sinds 2021 gelukkig weer op het strand mag rijden. Gemotiveerde vrijwilligers maken heel wat mensen gelukkig. Als nu ook onze logies verstrekkers meer oog krijgen voor de mindervalide burgers dan kan misschien Noordwijk in de toekomst haar 7 sterren status waar maken.

Hans Savenije

Het siert ons dorp vanzelfsprekend als de voorzieningen voor de bezoekers op orde zijn. Daar wordt hard aan gewerkt en op veel terreinen is het aardig geregeld. De stranden liggen er iedere morgen opgeruimd bij dankzij het werk van het Noordwijkse bedrijf gebr. van der Putten. De boulevards worden schoon gehouden door de gemeente. Er zijn goede slechtweer voorzieningen zoals de bioscoop in de Muze, de vele musea zoals museum Noordwijk, Atlantikwall, museum Engelandvaarders, Estec, Novato, streekmuseum Veldzicht en sinds kort het stripmuseum MoCa. De parkeersituatie is inmiddels ook sterk verbeterd en op evenementen in het zomerseizoen valt weinig aan te merken. Elke week is er wat te doen. Helaas de komende periode aardig wat shame plekken erbij zoals bij hotels van oranje. Voor de minder valide medemens is al veel aangepast zoals de openbare voorzieningen en zelfs speciale rolstoelen bij meerdere strandtenten. Ook de strandrups is een welkome aanvulling op het aanbod. En natuurlijk is het nodig, dat de hotelaccommodaties zich inrichten op de beperkingen van de mindervalide mens. Ook het eerder in deze rubriek besproken gebrek aan openbare toiletten vraagt om aandacht.

Uit de krant