Afbeelding
Foto: pr

Stille zwaargewichten aan het werk

Algemeen

Drie hippische zwaargewichten kwamen vorige week naar het bos van Noordwijkerhout. Bibi (een Comtois van 700 kg), Heline (een Pecheron van 1000 kg), en Kelly (een Belgisch trekpaard van ook ruim 700 kg). 

Van 15 maart tot 15 augustus mogen lawaaiige tractoren vanwege het broedseizoen niet de ruiterpaden slepen in het bos bij Noordwijkerhout. Maar op dat moment worden de paden juist intensief gebruikt door de paarden van de omliggende stallen en maneges. Op initiatief van Ruiteren Mennen Zuid-Holland is Staatsbosbeheer een pilot gestart om de ruiterpaden in deze maanden - maar wellicht ook daarbuiten - te onderhouden middels ouderwetse paardenkrachten. Van een oude tractorband heeft Han Hoogervorst een sleep gemaakt en deze met zijn Nederlandse Trekpaard Fieke uitgeprobeerd. Een tweede sleep bestaat uit drie wat kleinere banden, gemaakt door een menner uit Gelderland. De zes menners die bij deze pilot betrokken zijn, gaan daar met hun paarden mee werken. 

Onder toeziend oog van boswachter Gert Hulshoff, Marjolijn de Ruiter van Ruiteren & Mennen Zuid-Holland en oud-manegehouder Aad Smit gingen de drie zwaargewichten aan het werk. Instructeur Eddy van Wiefferen (van De Boomsleper) leert de drie menners de fijne kneepjes, want het is nog een kunst om een paard met 8 meter lange teugels te sturen over de kronkelende bospaden. Na gedane arbeid was er gras, hooi en water voor de paarden. Een geslaagde pilot die hopelijk landelijk vervolg krijgt. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant