Afbeelding
Foto: archief

Geluidsoverlast?

Algemeen Spraakmakend

Het wil nog niet echt zomeren. De temperaturen zijn aardig maar lekker lang buiten zitten tot een uur of elf zonder vest, was nog nauwelijks mogelijk. Juli, augustus en september zijn nog niet voorbij, dus van je hela, hola... we houden de moed erin. Vanaf 10 juni 2021 gold op het strand tussen twee strandpaviljoens voor de Zeereep ten noorden van de vuurtoren een verbod op drank en geluidsapparatuur. Vorig jaar liep het daar namelijk ernstig uit de hand. 

Als je nu (in 2022) je oor eens te luister legt bij bezoekers van het strand, hoor je verschillende berichten. Hoe mooi zijn de zonsondergangen? Hoe fijn is het niet om met de (nu nog!) gratis strandpendel te kunnen rijden zonder eindeloos te zoeken naar een niet bestaande vrije parkeerplek? Hoe schoon is het strand? Maar ook zijn er geluiden dat de zonsondergangen in het bijzonder en een strandbezoek in zijn algemeen, nogal eens worden verstoord door een basdreun en harde muziek vanaf strandpaviljoens. 

Kom je voor je zen-moment, wordt je rust verscheurd door niet-natuurlijke geluiden. Sinds kort horen daar ook de boorgeluiden van de aanleg van de nieuwe windmolens bij …

Beste respondenten: wat vinden jullie van de rust op het strand?

Helmus Wildeman

Het strand zoals wij dat op zomerse dagen kennen, wordt vooral gekenmerkt door gezellige drukte van strandgangers: spelende kinderen, gezinnen die genieten van meegebrachte proviand en dranken uit koeltassen. Zij die daarmee niet willen sjouwen zijn van harte welkom in de strandpaviljoens. Waar veel mensen dicht bij elkaar zijn ontstaat vanzelf geluid. Onvermijdelijk en eigenlijk best gezellig. Op mooie dagen gaat dat geroezemoes door tot aan tot zonsondergang. Op zulke avonden is er regelmatige een feestje in de paviljoens. Blijkbaar hoort daar harde muziek met dreunende bassen bij. Behalve voor de feestvierders is dat voor niemand aangenaam en ronduit storend. Tijdelijk komt daar ook nog het lawaai bij veroorzaakt door de aanleg van het windmolenpark voor de kust. Nou, dat gaat in komende jaren bijdragen aan schonere energie en daarom kun je dat nog wel voor lief nemen. Maar die harde muziek is gewoon geluidsoverlast en moet worden verboden! Wie de stilte op het strand zoekt om te genieten van een zonsondergang moet daarvoor maar een plekje zoeken, weg van de drukke stranden en de strandpaviljoens. Als je niet opziet tegen een eindje lopen of fietsen is zo’n plek, zelfs niet zover van Noordwijk, nog steeds te vinden.

Leontine van der Klugt

Persoonlijk ben ik gek op het strand. En doordat mijn trouwe herdershond mijn menig deelt, ben ik daar regelmatig te vinden. Op tijdstippen dat er nog geen toeristen liggen en de terrassen nog gesloten zijn welteverstaan. Ik heb afgelopen weken gefascineerd staan kijken naar de werkzaamheden op zee maar kan me niet echt storen aan het geluid dat daarbij gepaard gaat. Wanneer onze buurman aan het verbouwen is vind ik dat ook niet echt leuk maar het is net als bij een bezoek aan de tandarts; voor je het weet is het voorbij. Ook de muziek bij paviljoens stoort me niet wanneer ik ze bezoek. De meesten hebben gelukkig een ‘chill-playlist’ die ik wel kan waarderen. En zo niet dan ga ik naar een ander etablissement. Nee, dan de mensen op het terras of het strand die het nodig vinden om iemand te bellen met de telefoon op speaker zodat iedereen kan meegenieten van het gesprek. Het lijkt wel of niemand meer een gewoon telefoongesprek kan voeren met het apparaat aan het oor. Op zo’n moment verlang ik naar keiharde heavy metal zodat ik niet hoef te horen hoe jaloers de andere kant van de lijn is op alle mensen die proberen te genieten van het moment. Bij beeldbellen spreekt het stoom uit mijn oren boekdelen!

Louky Crama

En dan hoor je ineens dat mensen last hebben van rare geluiden en ‘s nachts niet kunnen slapen omdat er steeds vervelend bromgeluiden en dreunende klappen te horen zijn. Sommige mensen zijn nu eenmaal overgevoelig voor geluiden, andere slapen er gewoon doorheen.

Maar ook op het strand proberen sommige strandpaviljoens mensen te lokken met ‘gezellige’ muziek. De een gaat speciaal voor die ‘muzak’ naar dat terras. Je moet daar moeite doen om je verstaanbaar te maken, het wordt er niet gezelliger op! De ander mijdt juist die terrassen. Het lijkt wel een generatieprobleem te zijn. De ouderen komen het liefst in alle rust een hapje eten en een drankje drinken; de jongere generatie gedijt bij die dreunende bassen en harde muziek. Het aantal decibels is gelimiteerd, maar wie o wie controleert? Hetzelfde probleem speelde vroeger ook bij supermarkten en winkels. Je kon met goed fatsoen geen kleding passen of boodschappen doen zonder ook daar getrakteerd te worden op ongewenste muzikale intimiteiten. Voor veel mensen het sein om in die winkels geen boodschappen meer te doen.

Kiest u nu ook voor strandpaviljoens en winkels zonder muziek? 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant