Afbeelding
Foto: caroline spaans

Peen

Column

Heel lang was het teeltschema van de traditionele bollenkweker in onze Streek tulpen-hyacinten-narcissen. Toen het nog mocht, was de vierde teelt aardappelen. De medewerkers, veelal met grote gezinnen, hadden recht op 10 mud van die aardappelen. Menigeen kon ze in z’n eigen tuin, bij het huis, opslaan. In een aardappelpet afgedekt met stro. Ook bloemkool was een gewilde tussenteelt. Een snelgroeiend gewas en goed schoon te houden. Die tussenteelt maakte gebruik van het feit dat veel land in het voorjaar leeg lag. Er werd immers in de winter gedolven. Dat alles is allang voorbij. Het diepploegen, vroeger met de kabel, nu met de tractor, heeft het zware werk overgenomen.

Wat is nu mijn punt? Altijd al werd de groenteteelt in de Bollenstreek gedaan door de “Kattekers”. Daar, in Katwijk, was een groenteveiling en ook de handel. Maar ook daar is veel veranderd. Eigenlijk is alleen de peenteelt nog gebleven. Jaarrond werd peen geleverd. Omdat de zandgrond in Noord-Holland jarenlang goedkoop te huur was en er ook voldoende mogelijkheid was om de peen ‘s winters met een dikke laag stro en met folie af te dekken, reden de Katwijkers naar Burgerbrug en Julianadorp. Totdat de consument die ouwe peen niet meer wilde. Jonge, zachte peen moet het zijn. In de winter geteeld in Zuid-Frankrijk en Bretagne. Het bekendste ras heet niet voor niets Nantes. Daarna komt de peen uit de Bollenstreek aan bod. De vroegste teelt wordt al in februari gezaaid, dan afgedekt met folie en ziedaar: verse peen begin juni.

Wist u dat er ‘s morgens om half 6 al gerooid wordt, voor de middag gespoeld en verpakt en dat de peen dan voor het eind van de dag in de supermarkt ligt? Deze keer ging het dus over de peenboeren!

 Aad van Ruiten

Uit de krant