Logo denoordwijker.nl
Foto: archief
Spraakmakend

Vuurtorenplein…

Een van de meest spraakmakende pleinen van Noordwijk aan Zee is toch wel het Vuurtorenplein en het Palaceplein staat ook hoog in de ranglijst.

De winkeltjes rondom het Vuurtorenplein zijn van Ronnie van de Putte en die lopen langzaam leeg. Het plein zelf is van de gemeente Noordwijk en zij mogen dus beslissen wat daar gaat gebeuren. 

In hun onnavolgbare wijsheid hebben ze besloten dat de MoBo’s (de heren De Mol en De Boer, de eigenaren van de Hotels van Oranje) het plein mogen gaan gebruiken als opstelplaats voor kantoren en opslagcontainers, horend bij de bouw van het nieuwe Residence van Oranje aan de beide Boulevards. Want de aanblik van de Parallel Boulevard en de Koningin Wilhelminaboulevard gaan de komende jaren ingrijpend veranderen. Ook de parkeerplaatsen en de rolstoelopgang naar de vuurtoren zijn uit het openbare gebruik genomen. 

Het bevreemdt velen dat dit gebeurt… De zomerse markt moet verplaatst worden en de aanblik voor de Noordwijkers (en de gasten) die naar het plein rijden om daar te kiezen tussen rechts of links gaan, wordt de komende maanden flink beïnvloed door deze duidelijk zichtbare bouwactiviteiten.

Beste respondenten, wat vinden jullie van deze actie? 

Sander Schoneveld

“Het Vuurtorenplein zal inderdaad gebruikt gaan worden als bouwplaats voor de bouw van Residence van Oranje. Wat betreft de sloop van de bestaande gebouwen aan de boulevard: daar gaat men volgens de gemeente op 1 juni mee verder. Eerder slopen kan de gemeente niet afdwingen. Alle bouwvergunningen zijn rond, alleen loopt er nog een aanvraag voor uitbreiding van de parkeergarage voor het stuk waar het woonhuis “Roodkapje” stond. 

Al met al denk ik dat indien het Vuurtorenplein door iemand anders nodig was dan de Hotels van Oranje, dat er dan niet zo makkelijk gedaan was door de Gemeente met betrekking tot het Vuurtorenplein als werkterrein. Het doet me denken aan het Schuitengat, dat voor een “symbolisch” bedrag van 1 euro aan de Hotels van Oranje verkocht is, waardoor het nu hun terrein is geworden. Ik heb ook geen aanvraag van een werkterreinvergunning gezien. En tja, ook de oprit (links) voor scootmobielen/rolstoelgebruikers is afgezet. Kortom, er wordt te makkelijk over gedacht. Het lijkt er soms op dat bepaalde invloedrijke mensen meer voor elkaar krijgen dan anderen.”

Louky Crama

“Oh, Vuurtorenplein het liedje dat The Moods vroeger hebben ogenomen op de melodie van Oh, Waterlooplein. Het roept bij mij nostalgische herinneringen op. Het was ’s zomers een plek waar het goed toeven was. De plek waar je met je nieuw verworven tijdelijke vakantieliefdes kon afspreken terwijl Janus zijn klaterende geluid liet horen. De tunnel die van het vuurtorenplein naar het strand liep en waar de gestolen kusjes aan het oog van nieuwsgierige Noordwijkers werden onttrokken. De plek waar je na het afsteken van het vuurwerk op strand nog een ijsje kon kopen voordat je op het afgesproken tijdstip naar huis moest. Ook was het de plek van openluchtconcerten, maar ook met de illegale optredens van aankomende muzikanten. 

En nu voor het komende jaar een wirwar van containers en bouwmaterialen. Iedere toerist en Noordwijker vergaat op die manier de zin om een “wurfie te strompelen” of een terrasje te pakken. Hopelijk worden er aan deze toestemming voorwaarden verbonden zodat er in de toekomst het plein in ieder geval weer op een Noordwijk waardige manier kan worden ingevuld. Zodat het weer een visitekaartje voor Noordwijk wordt.” 

Lies Vester

“You can’t make an omelet without breaking eggs. Oftewel: om een nieuw luxe hotel en peperdure appartementen te bouwen, zal eerst de ‘ouwe meuk’ wegmoeten. Dat gebeurt op grote schaal op het Vuurtorenplein, de Parallel- en Wilhelminaboulevard. Zijn de omwoners er blij mee? Allereerst verdween ‘Roodkapje’ uit ons uitzicht. Ook de zomermarkt verdween en ging naar het Palaceplein. Ik zwom jaren in het Oranjebad, maar ga nu naar Leeuwenhorst. Prima. Recent hoorden we van plaatsing van kantoren en containers op het plein. Eerst werd het fitnessparcours verplaatst naar de achterkant. Nu lijkt het er op dat de enige horecagelegenheid (Coco) nagenoeg onbereikbaar wordt door de door plaatsing van containers. En dat is natuurlijk NIET de bedoeling! Een compensatie voor gederfde inkomsten lijkt me meer dan redelijk. Als échte horecaondernemers zouden de MoBo’s hier toch wel mee kunnen instemmen? Beste eigenaren van HvO: wees ook genereus naar partijen die reële overlast hebben of krijgen. En neem indien mogelijk ook de rest van het plein mee in de styling en verfraaiing van dit stukje Noordwijk (samen met de gemeente en een zekere R.vd.P). Daar worden de omwoners pas echt blij van!”

Meer berichten