De Blauwborst. | Foto: Alex Westerhof.
De Blauwborst. | Foto: Alex Westerhof.

Verkiezingen

Column Duinenpraat

Verkiezingsposters in het straatbeeld, debatten in de media en stemwijzers op het internet. Het is verkiezingstijd. Op 16 maart mogen we weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de weken voorafgaand proberen lokale kandidaten, van links tot rechts, de kiezer te verleiden om op hen te stemmen. 

Je kunt ze zomaar tegenkomen in het winkelcentrum. Getooid in groene, witte of blauwe kleuren. Op zoek naar de zwevende kiezer. 

Verkiezingen in het vogelrijk

Ondertussen staat er half maart ook iets anders te gebeuren. Na een lange, grijze en winderige winter staat het voorjaar weer voor de deur. Dan is ook de eerste vogelzang weer te horen in de duinen. Vogels die hier overwinterden of zijn vertrokken naar het zuiden laten weer volop van zich horen.  Ook dat zijn eigenlijk een soort verkiezingen: mannetjes die strijden om de gunst van de vrouw. En dat niet vierjaarlijks, zoals bij onze verkiezingen, maar elk jaar campagne voeren voor jezelf.  Tijdens de zangcampagne wordt werkelijk alles uit de kast getrokken. Natuurlijk wordt er om het hardst gezongen. Maar soms is dat nog niet genoeg. Neem bijvoorbeeld de boomleeuwerik. Deze klimt al zingend zo hoog de lucht in dat hij zelfs door een verrekijker gezien een stipje lijkt. Wat een uitzicht moet zo’n vogel hebben daarboven! En wat te denken van de blauwborst. Met zijn felblauwe borst met witte ster hoopt hij de vrouwtjes te verleiden om met hem verder te gaan, dit jaar. 

De uitslagen

Na de verkiezingen wordt reikhalzend gekeken naar de uitslagen. Welke partij wordt de grootste? Gaat de lokale politiek een geheel andere koers varen dan voorheen? Als beheerder van de duinen kijken wij ook uit naar de uitslagen van de vogelstand. Die zegt namelijk veel over hoe het met een gebied is gesteld en welke veranderingen een gebied ondergaat. Welke soorten doen het goed en welke dreigen juist uit het gebied te verdwijnen? Dankzij de tomeloze inzet van talloze vrijwillige vogeltellers krijgen wij ieder jaar een compleet beeld van deze veranderingen. Vogelwerkgroep Berkheide doet dit bijvoorbeeld al tientallen jaren. Een schat aan informatie levert dat op! (zie ook www.vwgberkheide.nl) Over het algemeen kun je zeggen dat vogels van bos en struweel al jarenlang toenemen. Daarnaast blijven de soorten van het open duin stabiel. De top drie in Berkheide (zo’n 1000 hectare groot) werd in 2021 gevormd door fitis (339 territoria), grasmus (327 territoria) en nachtegaal (250). Dat zijn trouwens alle-drie soorten die ‘s winters naar Afrika trekken. Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen, zoals ik ook benieuwd ben naar de uitslag van de verkiezingen. 

Hopelijk houden de gemeenteraden de komende vier jaar ook oog voor de prachtige natuur in onze omgeving. Natuurgebieden die stuk voor stuk van grote waarde zijn voor de biodiversiteit en de lokale bevolking.


Duinenpraat is een column van Joël Haasnoot, senior boswachter publiek

Uit de krant