Leontine van der Klugt
Leontine van der Klugt Foto: PR

Cultureel Noordwijk...

Algemeen Spraakmakend

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft geld vrijgemaakt om de culturele en creatieve sector te ondersteunen. In het kader van de corona noodsteunregeling kwam er zo 441.098 euro naar de penningmeester van de gemeente.

Van dat geld gaat 52.000 euro naar Cultuur Verbindt en er wordt 150.000 euro in het behoud van de basisinfrastructuur geïnvesteerd. Corona heeft erg ingehakt in het aantal evenementen, het aantal leden van de verschillende culturele verenigingen en het aantal bezoekers van bijvoorbeeld de bibliotheek en theater de Muze. Met de nodige euro’s kunnen hopelijk de inwoners weer de weg vinden naar de broodnodige culturele behoeftes.

De resterende gelden gaan naar een toekomstige Biënnale, een 2-jaarlijkse kunstmanifestatie. Dat is tenminste een voorstel. 239.098 euro wil de gemeente gebruiken om gevestigde maar ook jonge, nieuwe kunstenaars te motiveren bestaand of nieuw werk in te brengen. Ook tal van activiteiten kunnen bedacht en georganiseerd worden.

Beste respondenten: zit Noordwijk te wachten op zo’n evenement of is het weggegooid geld?

 

Leontine van der Klugt: 

“Kunst is Emotie” is één van mijn gevleugelde uitspraken. Iedereen ervaart kunst op z’n eigen manier en smaken verschillen. Hoe blij kun je worden van het luisteren naar mooie muziek of kijken naar kunst? U kunt zich misschien voorstellen dat ik aangenaam verrast was toen ik zag dat de gemeente een Biënnale wil organiseren en dat daar een behoorlijk bedrag voor uitgetrokken wordt. Hoe geweldig is het dat de cultuursector na twee zware jaren een hart onder de riem gestoken krijgt? Ook ik heb de afgelopen tijd noodgedwongen op een andere manier de kost moeten verdienen dus ben ik blij met deze kans om onze streek nog mooier te maken. Vraag me af of dat lukt want mijn aanmelding voor de Noordwijkse kunstroute werd (voor corona) niet geaccepteerd: “alleen voor Noordwijkers” was het antwoord. En ook nu moet ik in de krant lezen dat er een event op komst is. Je zou toch zeggen dat daar ook over gecommuniceerd wordt met kunstenaars binnen de gemeente. Cultuur Verbind blijkbaar nog steeds alleen het ‘echte Noordwijk’ en heeft het gepeupel het nakijken. Ja, dan vind ook ik het een beetje zonde van de centen. Je zou er bijna emotioneel van worden…

Louky Crama

Eindelijk heeft de landelijke politiek ingezien dat Cultuur toch wel belangrijk is. Na alle coronasluitingen van horeca, winkels, sportaccommodaties, musea, theaters en bioscopen begonnen de economische steunpakketten op gang te komen. Het viel op dat telkens weer cultuur aan het kortste eind trok. In Noordwijk besefte het college dat ze zelf iets moesten ondernemen en steunde onder andere de Muze en Kunstklank met gemeentelijke gelden. Nu er geld vanuit het rijk beschikbaar komt, worden die gelden opnieuw verdeeld. En dan moet je een verdeelsleutel maken. Wat is dan Cultuur? Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt en wordt voortgebracht, dus zowel dingen die bedacht zijn ( muziek, toneel, cabaret) en gecreëerd zijn zoals schilderkunst, beeldhouwwerken en cultuur erfgoed. Dus wat dat betreft past de toekomstige Biënnale perfect onder die noemer. Voor elk wat wils! Ons bestaan wordt niet alleen bepaald door de economische positie en lichamelijke gezondheid Ook onze geestelijke gezondheid is gebaat bij een uitgebreid aanbod van Cultuur. Laat het een les zijn voor onze toekomstige raadsleden. En neem dat mee voor de volgende vier jaar.

André van der Vossen

Voor degenen die mij nog niet kennen: ik ben altijd voor een evenement te porren! Toch een kanttekening. Noodsteun moet je toewijzen aan diegenen voor wie het bestemd is en dus niet aan een Biënnale. Voor mijn gevoel zou dan ook al het geld toegewezen moeten worden aan de vele, grotendeels op vrijwilligers draaiende, verenigingen en stichtingen om de directe nood te lenigen. Zij zorgen voor sociale cohesie en die is de afgelopen jaren voor een groot deel verdwenen. Leden en vrijwilligers zijn vertrokken en zie ze maar weer terug te krijgen. Kunst en cultuur zijn ultieme uitingen van beschaving en investeringen hierin zijn in principe geen weggegooid geld. Van weggegooid geld is tenslotte pas sprake als het meer kost dan het oplevert. Daar wringt bij mij de schoen. Zoals je steeds meer ziet, is er sprake van een enorme overhead bij het organiseren van evenementen. Dit komt ook terug in de begroting van de Biënnale. Van het totaalbedrag van 368.000 euro wordt ‘maar’ 135.000 euro direct besteed aan kunst (bron: Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte, gemeente Noordwijk). In die zin kun je dus wel spreken van weggegooid geld

Louky Crama
André van der Vossen

Uit de krant