Afbeelding
Foto: PR

Afraffelpolitiek

Column Binder

Het was ‘het weekje wel’ in de Noordwijkse politiek. Waarin tal van belangrijke onderwerpen werden besproken. Maar de behandeling van de collegevoorstellen moest in zo’n tempo dat dit, zeker bij de oppositie, tot irritatie leidde. Waarbij in de commissie soms woedend, vol onbegrip en met heel veel zichtbare frustratie, op elkaar werd gereageerd. Daarbij kwam plots de kwalificatie ‘afraffelpolitiek’ op tafel. Op zich reden om te glimlachen maar ook weer te ernstig om er niet verder bij stil te staan.

Het ging om het voorstel van wethouder Salman om vooral snel de verordening Jeugdhulp af te hameren. Een voorstel waarover inmiddels al wel veel maar vooral heel veel nog niet werd gezegd. Het blijft een zeer gecompliceerde materie. De jeugd waar het om gaat heeft vooral te maken met wachtlijsten en inmiddels zelfs met wachtlijsten om op de wachtlijst te kunnen komen. De onwenselijkheid hiervan wordt breed onderkend. Een duidelijke oplossing blijkt door de politiek in ieder geval niet te kunnen worden aangedragen. En daarom blijft het al lange tijd vooral bij vragen gevolgd door onduidelijke antwoorden.

Vooral PvdA had deze keer een lijst van vragen waarop antwoorden schuldig bleven. De wethouder wilde doen geloven dat de commissie veel te moeilijk deed en wilde dit staven met het argument dat de gemeenteraad van Teylingen het als een hamerstuk zou gaan afdoen. We weten wel, kijken naar wat anderen doen is in de ambtelijk wereld algemeen aanvaard, maar er bleef hierover kritiek richting de wethouder.

Daarnaast kwam ook de agendacommissie onder vuur te liggen. Mogelijk ook terecht want vriend en vijand heeft kunnen constateren dat in deze collegeperiode er nauwelijks enige lijn in de agendering was te herkennen. Gevolg: heel veel tijdsoverschrijding van de door de agendacommissie zeer optimistisch geplande tijden, met teveel vergaderingen die pas in de kleine uurtjes werden beëindigd.

De vraag dient zich ook aan of de ambtelijke organisatie wel sterk genoeg is alle om ambtelijke stukken op tijd voor behandeling te presenteren. Ook mag worden opgemerkt dat vanuit de politiek ontzettend veel onnodige schriftelijke vragen komen over bijzaken. Waar ambtenaren dan weer onnodig veel tijd aan dienen te besteden. Ook sprak men over de rol van de commissievoorzitters en het al of niet correct leiden van vergaderingen. Bovendien werd deze week duidelijk merkbaar dat de nieuwe verkiezingen eraan komen. De diverse partijen worden kennelijk toch zenuwachtig. Zo waren de felle reactie vanuit VVD en Lijst Salman op de uitspraken en houding van GroenLinks. Met name dus of er in Noordwijk wel of niet sprake is van afraffelpolitiek. Wie het weet mag het zeggen.

Maar voorafgaande aan de laatste raadsvergadering mag de politiek nog even de noodzakelijk ingelaste commissievergaderingen, inclusief onder andere de belangrijke strandnota en het bestemmingsplan Bronsgeest, binnen de geplande tijd afraffelen.

Uit de krant