Afbeelding

AYA

Column Bollenpraat

Dit is een stichting die zich het lot aantrekt van Adolescents and Young Adults. Jong volwassenen met kanker in de leeftijd van 18-39 jaar. Die vallen, qua aandacht, tussen wal en schip. Jonge, zieke kinderen hebben de Cliniclowns en “Make my day”.

De stichting zamelt geld in om patiënten bijvoorbeeld een uitje te bezorgen, of een eigen plekje in het ziekenhuis. Twintig Hyacintenkwekers, onder aanvoering van John van der Slot, sponsoren al acht jaar bloemen om in elf ziekenhuizen te verkopen. 

Drie jaar geleden was de opbrengst maar liefst 33000 euro vanwege corona werden de hyacinten de laatste twee jaar op zes bloemenveilingen geveild, met vooraf de nodige tamtam naar de kopers. Dit jaar was de totale opbrengst 15000 euro en gaat ook weer voor 100 procent naar AYA.

Om iedereen kennis te laten maken met het proces snijhyacinten is een promotiefilm gemaakt bij de Wit aan de Achterweg in Lisse. Bij het snijmoment worden de bollen van de steel gescheiden door een uitdruk-machine, het kleine stukje van de bodem moet aan de steel blijven voor een beter uitbloei. Daarna gebost en naar de veiling gebracht. Door alle aandacht daar, was de opbrengst maar liefst 0,85 euro per stuk.

Drie jaar geleden hebben ook de jongens van hyacinten-op-pot aangehaakt. Hun potjes zijn afgelopen vrijdag geveild op vier veilingen. Bovendien zijn ze bij tuincentrum Ranzijn te koop met het speciale AYA-label.

Kankerpatiënten liggen vaak langere tijd in het ziekenhuis en extra aandacht zal ze zeker verder helpen. Deze stichting is in bijna alle ziekenhuizen present. De sponsoractie van de hyacintenkwekers is dan ook meer dan welkom. 

Petje-af voor John en z’n maten.

Bollenpraat is een column van Aad van Ruiten en verschijnt iedere week in De Noordwijker en het Noordwijkerhouts Weekblad.

Uit de krant