Afbeelding
Foto: pr.

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen Cultuur

Bieb • In het nieuwe jaar zijn een aantal nieuwe collega’s begonnen bij Bibliotheek Bollenstreek. De tips staan daarom in het teken van het thema ‘nieuw’. Met een boek kun je immers ook een nieuwe wereld ontdekken, of juist nieuwe inzichten opdoen in een wereld die je al kende. En ook is het altijd fijn een nieuwe schrijver en nieuwe goede titels te ontdekken. Veel plezier met de leestips van Agnes van der Veen, Collectiespecialist Bibliotheek Bollenstreek.

Noord: Roman | Sien Volders

Zilversmid Sarah, zegt haar leven in de stad vaarwel en vertrekt naar het noorden van Canada. In het kleine stadje waar ze terecht komt wordt ze beschouwd als een vreemde, met een andere kijk op het leven. Sarah wil graag vrij zijn en probeert haar weg te zoeken. Ze gaat met mensen in gesprek over haar ambitie, haar wens om vrij te zijn en om sieraden te maken die ze zelf mooi vindt.
De sfeer van het boek, met de ruige natuur en het harde leven is sprookjesachtig, maar de schrijfstijl is juist heel helder en toegankelijk. Dat maakt Noord een bijzonder boek.

De dag dat jij begint | Jacqueline Woodson

“Soms zul je een lokaal binnenkomen en zien dat daar niemand is die op jou lijkt.” Zo begint dit prentenboek, dat ik onlangs met mijn dochter heb gelezen. Als lezer weet je direct: dit gaat niet alleen over Angelina, die nieuw is in de klas, maar ook over mij. In het begin lijkt het of iedereen heel anders is dan Angelina. Maar dan ontdek je dat er soms maar iets heel kleins voor nodig is om je toch met anderen verbonden te kunnen voelen. En dan is het opeens niet meer zo eng om nieuw te zijn.
Het boek heeft prachtige illustraties en ook dat maakt het een heerlijk boek om voor te lezen.

Hars | Ane Riel

Hars is een psychologische thriller. Dat klinkt alsof de gruwelijkheden zich alleen in iemands hoofd afspelen, maar dat is niet zo. Het boek gaat over een gezin dat geïsoleerd op een schiereiland woont. Hun toestand is vreselijk verontrustend. Ze verwaarlozen zichzelf, stelen overal, doen of hun dochter overleden is zodat het meisje niet naar school hoeft, de vader lijdt aan extreme verzamelwoede en het wordt nog veel erger. Staat het terecht bij de thrillers? Zeker, want wat ze doen is doodeng, en de vaart waarmee het geschreven is maakt dat je steeds maar doorleest ook, hoe gruwelijk ook. Je kijkt na het lezen anders naar hars, het is huiveringwekkend, maar ook echt prachtig geschreven.

Extra leestip van Amanda Pot, Leesconsulent en Programmamaker Jeugd, bibliotheek Lisse

Pas op! Dit boek bijt! | Nicola O’Byrne 

Dit boek begint met een pagina over het verhaal van het Lelijke eendje, maar dan lijkt er iets niet te kloppen. Er zit namelijk een krokodil in het boek verstopt. De krokodil eet de letters op, maar dat is niet de bedoeling! De krokodil moet zo snel mogelijk uit het boek. De kinderen kunnen op een interactieve manier helpen om de krokodil uit het boek te krijgen. Ze mogen een tutu op hem tekenen, het boek heen en weer schudden en nog veel meer. Voor echte durfals vanaf ca. 4 jaar die (voor)lezen leuk vinden, maar net even actiever met een boek aan de slag willen gaan.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant