De tentoonstelling in het MoCa is verlengd tot 12 mei. | Foto: PR
De tentoonstelling in het MoCa is verlengd tot 12 mei. | Foto: PR Foto: PR

Asterix en Obelix vieren de versoepelingen in Noordwijk

Algemeen Cultuur

Na de versoepelingen heropent het Museum of Comic Art in Noordwijk de tentoonstelling Grensverleggers, over de meest opvallende en meest vernieuwende stripmakers uit de Nederlandse strip met 63 originele werken van 1942 tot nu.

De Grensverleggers van de Nederlandse strip zijn 21 tekenaars, die hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het beeldverhaal. In sommige gevallen, zoals bij Marten Toonder, met veel navolgers of medewerkers die het anders helemaal moesten doen. Soms, zoals bij Gerrit de Jager en Eric Schreurs, in een school van gelijkgezinden. Soms door te laten zien dat eigenheid commercieel kan zijn, zoals Hanco Kolk en Peter de Wit. En soms ook helemaal in hun eentje, zoals Jean Dulieu of Peter de Smet, die geen directe navolgers hebben, maar wel velen hebben geïnspireerd. Van iedere tekenaar zijn drie originelen gekozen.

Pep

Eén van de pronkstukken uit de tentoonstelling is een cover van Asterix en Obelix, die middels toverdrank tegen alle invloeden zijn beschermd. Geschilderd door de Nederlandse stripmaker Daan Jippes voor het stripblad Pep. Daan Jippes is de ongekroonde meester van de Nederlandse stripwereld, met meer succesvolle leerlingen en navolgers dan iedereen behalve Marten Toonder. Hij begon als grafisch vormgever bij Pep, revolutioneerde toen de Nederlandstalige productie bij Donald Duck, waarna hij verhuisde naar Los Angeles voor een lange carrière bij Disney. Hij werkte als ontwerper aan Aladdin, Mulan en Belle en het Beest. 

In het museum is over de tentoonstelling een luxe hardcover catalogus te koop met alle tentoonstelde originelen. Deze is ook via de website te bestellen. De Tentoonstelling is verlengd tot 12 mei.

Het Museum of Comic Art (MoCA)  is een jong Nederlands museum, geheel gewijd aan de Negende Kunst. Twee keer per jaar is er een nieuwe tentoonstelling van originele tekeningen van de beste stripmakers uit de hele wereld. MoCA, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant