Wethouder Theo Alkemade bij een deel van het gigantische infiltratieriool.
Wethouder Theo Alkemade bij een deel van het gigantische infiltratieriool. Foto: Wim Siemerink

Geen angst voor verzakkingen

Algemeen

De werkzaamheden aan de Parallelboulevard zijn van een bijzondere orde. Het Hoogheemraadschap en de Gemeente Noordwijk werken hard om samen met de aannemer Dura Vermeer om de noodzakelijke gebleken drainage, inclusief een opvangbassin, binnen de geplande tijd te realiseren. 

Vooraf was er nogal wat over te doen. Vooral de diepte van 6 meter bracht de vrees van mogelijke verzakingen van gevels en anderszins. De uitvoering gaat in zeer kleine segmenten van 4 meter lengte waar overigens 1 werkdag voor nodig is. Een eigentijdse aanpak waardoor alles heel beheersbaar blijkt te zijn. De kans op verzakkingen lijkt daardoor miniem. Daarnaast was de bereikbaarheid van de diverse straten onderwerp van de discussie. Maar ook dat lijkt mee te vallen.

Vooraf aan de uitvoering is uitgebreid overleg geweest met de hulpdiensten zoals brandweer en ambulance. En gezamenlijke is een veilige situatie gecreëerd.

Deze week gaf de verantwoordelijk wethouder Theo Alkemade, bijgestaan door de projectleiding, uitleg over alles wat tot nu toe is bereikt. Het project werd gestart onder aan de Grent en inmiddels werkt men ten hoogte van de zuidelijke inrit van het Jan Kroonsplein. Op dat eerste deel is inmiddels al de rijbaan geasfalteerd. En werkt dat deel van de drain. Zodat de eerste pomp op het Jan Kroonsplein kan verdwijnen.

Naast de aanleg van een gescheiden rioolsysteem is er ook een manshoog infiltratieriool. Dat bij overvloedige regenval een eerste wateroverlast moet voorkomen. Daarna moet in glasparels gelegde riool zijn werk doen. In normale gevallen via de bestaande afvoer en in zeer natte perioden via een speciale afvoer via de Oude Zeeweg richting Vinkenveld. 

De waterafvoer is verdeeld over 5 segmenten en daarvoor zijn slechts 2 pompen actief. Het betreft allemaal normaal zoet water en van enige verzilting is geen sprake. Het archeologisch onderzoek op die plek leverde de vondst van resten van een oorspronkelijk vissershuisje op maar dat is niet zo verwonderlijk op die plek. De wethouder begrijpt dat er wel overlast wordt ervaren maar bij de uitvoering doet men er alles aan om die te beperken.

Uit de krant