Logo denoordwijker.nl
<p>Ook voor de Noordwijkse winkeliers wordt de financi&euml;le druk onhoudbaar&nbsp;</p>

Ook voor de Noordwijkse winkeliers wordt de financiële druk onhoudbaar 

(Foto: Wim Siemerink)

Ondernemers wanhoop nabij

‘Geef onze ondernemers een perspectief.’ Dat was de hartenkreet van de gemeentebesturen van Hillegom, Lisse, Teylingen en natuurlijk Noordwijk. Deze verstuurden zij in een gezamenlijke brief naar premier Mark Rutte. Zij wijzen de regeringsleider erop dat de huidige situatie niet langer kan en mag voortduren. 

Net als in de rest van Nederland zijn ook de problemen voor een groot deel bij de ondernemers in Noordwijk zo groot dat het ergste kan worden gevreesd. In de retail wordt de financiële druk onhoudbaar. Ook de horeca maakt nog steeds onmogelijk moeilijke tijden door. Er zijn natuurlijk individuele verschillen maar in grote lijnen is het voor iedereen slechts het hoofd boven water zien te houden.

Oproep

Deze week opnieuw een emotionele oproep richting het kabinet van de voorzitter van Horeca Noordwijk, Stefan Stokkermans. Die daarbij wees op de wel bijzondere en positieve rol van burgemeester Wendy Verkleij. Stokkermans letterlijk over de burgemeester: ‘Een voorbeeld van een empathisch bestuurder die invulling moet geven aan het beleid van kabinet en veiligheidsregio maar daarbij toch altijd oog heeft voor en het hart weet te raken van burgers en ondernemers.’ 

Voorlopig is er het echter slechts korte termijnperspectief. Dat biedt ook in Noordwijk nauwelijks enige ruimte voor optimisme. Duidelijk is dat er koortsachtig gezocht wordt naar oplossingen die voor ondernemend Nederland dit perspectief kunnen bieden. Maar meer dan wat hele kleine handreikingen heeft ook het nieuwe kabinet niet te bieden.

Een rondgang door de winkelgebieden en een wandeling op de K.W. Boulevard leveren nog steeds de trieste beelden op van lege etalages, minieme koek-en-zopiekraampjes voor de voormalige restaurants en lange rijen voor de kassa’s van de supermarkten. 

Creatief ondernemen is nu meer dan ooit noodzaak maar bedrijfsbeëindigingen lijken hier en daar onafwendbaar. Ook hier is nauwelijks echt perspectief in een markt waar nog geen enkele zekerheid kan worden geboden.

Noordwijk zal moeten volhouden en indien mogelijk moeten ondernemers zich richten op de komende Pasen. Waar dan misschien een beperkte nieuwe start kan worden gemaakt.

Meer berichten