Afbeelding

‘Nogmaals, ik besta niet eens’

Algemeen Column

Ik besta feitelijk niet eens. Laat ik dat voorop stellen. Ik ben geheel en al fictie. Nou ja, misschien zit er ergens diep verscholen een heel klein restje feiten in mijn aanwezigheid.

Verre volksgenoten van u namen mij ooit als Sinterklaas mee naar de nieuwe wereld. Vele eeuwen later ben ik teruggekomen, behoorlijk aangedikt door de commercie en omhangen met allerlei dwaze verzinsels over koning Winter en vadertje Kerstfeest. Allemaal onzin. Johoho vind ik een slechte tekst, ik zou dat persoonlijk nooit zeggen. Het is volstrekt inhoudsloos. Ik woon ook niet op de Noordpool. Ik heb geen leger aan elfen in dienst. Zij zijn niet veroordeeld tot het inpakken van mijn cadeaus. 

Ik rijd niet op een slee door de lucht. Die wordt al evenmin door een dronken rendier met een rode neus voortgetrokken. En dat beest heet al helemaal geen Rudolf. De cadeautjes die in mijn naam worden gegeven betaalt u gewoon allemaal zelf. Die witte baard en dat rode pak zijn niet meer dan een vage herinnering aan mijn verre Spaanse achterneef. Maar het mijne zit comfortabeler, het leidt niet af door een religieuze herkomst en je kunt er beter mee paardrijden. Ik hoef trouwens ook geen rare capriolen uit te halen op glibberige daken. Bovendien heb ik geen last van constante discussies over de kleur van mijn knechten. 

Ik beoog hetzelfde als hij: we willen de mensen leren hoe ze elkaar gelukkig kunnen maken met grote of kleine presentjes. Daar hoeft u natuurlijk niet mee te wachten tot Kerst. Iets weggeven staat het hele jaar bij iedereen mooi. Af en toe kom ik even tevoorschijn – al herkent niemand mij. Dan zit er bijvoorbeeld op een terras een moeder met twee lieve kindjes die bij iedereen de show stelen. Ook bij de man aan het tafeltje rechts van hen. Die vervolgens stiekem ook hùn consumpties afrekende en toen stilletjes vertrok. Verrassing! Of je koopt nietsvermoedend op de markt een bosje bloemen voor je vrouw en dan heeft er al iemand voor je betaald. Zo houden we het leven leuk. Nogmaals, ik besta niet eens. U hoeft ook helemaal niet in mij te geloven. Maar ù bestaat wel. Maak daar wat van, zou ik zeggen.

sanctaclausvanderweide

Uit de krant