Voorzitter Meijvogel: 'SJC heeft deze week steun toegezegd in de strijd tegen de huidige reglementen van de KNVB'. | Foto: WS
Voorzitter Meijvogel: 'SJC heeft deze week steun toegezegd in de strijd tegen de huidige reglementen van de KNVB'. | Foto: WS Foto:

Nieuwe indeling voor zaterdag- en zondaghoofdklassers

Algemeen Sport

De KNVB wil in de voetbalpyramide de Tweede Divisie, waarin Noordwijk zijn plaats inneemt, onveranderd laten. Maar zowel de Derde Divisie als de hoofdklasse mogelijk op en andere basis gaan indelen. Eerdere voorstellen van de clubs, om de bijna onbegrensde indeling nader te beschouwen gezien de lange reistijden en bijbehorende kosten, haalden het toen niet.

Inmiddels veranderden langzaam maar zeker de stadpunten en ontstond er steeds meer begrip voor de argumenten van de betreffende voetbalclubs. De nieuwe plannen van de voetbalbond geven aan dat niet meer zaterdag en zondag centraal staat maar dat men uit zou kunnen gaan van weekendvoetbal. Daarbij wordt het speelschema met de data en aanvangstijden op een nieuwe manier samengesteld. Dit gebeurt in Tweede Divisie ook al. Er blijkt een snel groeiende belangstelling van de kant van de verenigingen. Steeds meer clubs hebben zich achter deze doelstelling geschaard, vanuit verschillende overwegingen.

Weekendvoetbal

Weekendvoetbal betekent dus dat de zaterdag- en zondagclubs van de huidige hoofdklassen op basis van reistijden bij elkaar zouden worden ingedeeld. Daardoor kan er veel meer regionaal worden gespeeld en er dus veel minder reiskilometers en tijd worden vermorst. 

Als zo’n herindeling een feit wordt dan gaan de Haagse clubs naar een regio met Rotterdam en Noord Brabant en zullen de Leidse clubs FC Rijnvogels, SJC, Alphense Boys en ARC elkaars tegenstander gaan worden. In een de regio die zich ongeveer uitstrekt tussen Leiden Utrecht en West Friesland. Op basis van de huidige standen zou zo’n vierde divisie er zo uit kunnen zien: Alphense boys, ARC, DHSC, Eemdijk, FC Rijnvogels, Jodan Boys, Purmersteijn, Scherpenzeel, SDO, SJC, Swift, Velsen, FC Volendam, De Zouaven. De KNVB denkt er nadrukkelijk aan om dit al voor het seizoen 2023-2024 te laten ingaan. 

Steun

Deze week liet voorzitter Herman Meijvogel van SJC aan de leden weten: ‘SJC heeft deze week steun toegezegd in de strijd tegen de huidige reglementen van de KNVB. Omdat de bond een horizontale overstap van regionaal ingedeelde competities wel toestaat maar dit voor de landelijke competities, de hoofdklasse en de Derde Divisie, niet wil toestaan. Deze clubs zouden bij een overstap in de vierde klasse worden ingedeeld. Hij benadrukt dat SJC nog niet per se de overstap wil maken maar wel de rechtsongelijkheid aan de kaak te wil stellen. Om zo de landelijk spelende Hoofdklassers en Divisionisten ook reglementair de mogelijkheid te geven om als vereniging de horizontale overstap van zondag naar zaterdag en vice versa, te mogen maken. De meeste clubs willen dit ook al per seizoen 2022-2023 gerealiseerd zien.

Nog geen keuze gemaakt

Voorzitter Meijvogel benadrukt dat de steunbetuiging nog niet betekent dat SJC nu al kiest voor spelen op de zaterdag. Bovendien zijn er In middels dus ook weer de hierboven omschreven plannen waarbij de eerste selecties van de vier hoofdklassen de status van Vierde Divisie wordt toegekend. Met een indeling met een mix van zaterdagclubs als zondagclubs. Verenigingen mogen dan zelf gaan bepalen of men de thuiswedstrijden op zaterdag of op zondag wenst te spelen. Overigens blijft de vereniging dan, in het voorbeeld van SJC, voor de andere elftallen als zondagclub te boek staan.

Het SJC-bestuur wil op zeer korte termijn inventariseren wat voor de club de voor- en nadelen, de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Ook zoekt men antwoorden op de vragen: Zijn er velden voldoende? Wat betekent dit voor onze spelers, teams, leden, vrijwilligers, toeschouwers en meer dit soort zaken. Daarna kan een juiste keuze worden gemaakt.

Uit de krant