Afbeelding
Foto: Archief

Documentaire Noordwijk in de Tweede Wereldoorlog

Algemeen Cultuur

Op woensdag 24 november en woensdag 15 december gaat in de Muze de documentaire ‘Leven aan de grens van het Derde Rijk, Noordwijkers in de Tweede Wereldoorlog’ in première.

In deze film worden oudere Noordwijkers geïnterviewd over hun ervaringen in Noordwijk tijdens deze oorlog. Daarnaast worden er ook uitstapjes gemaakt naar verhalen van plaatsgenoten die zich buiten Noordwijk, zelfs buiten Nederland afspelen. Door middel van veel foto’s en filmbeelden wordt er een ervaring gecreëerd die we nog niet eerder van de oorlog in Noordwijk konden beleven.

In 2017 hebben Aron Gooris, Koen Marijt en Wim Baalbergen een werkgroep opgericht met als doel de ervaringen van oudere Noordwijkers in de Tweede Wereldoorlog te archiveren. Op papier en op film. Eigenlijk had dit al veel eerder moeten gebeuren omdat er zo langzamerhand nog maar weinig mensen zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Gelukkig zijn er genoeg krasse ouderen gevonden die hun ervaringen met de werkgroep hebben gedeeld. 

De verhalen van de geïnterviewden zijn zeer divers. De mobilisatie in 1939,een vader die op zee gebleven is, het verzet, de evacuaties, de gaarkeuken, een spectaculaire Engelandvaart, de Atlantikwall, de hongertochten, de bevrijding en meer. Indrukwekkende ervaringen die op de Noordwijkers veel indruk hebben gemaakt. 

Professioneel documentairemaker Aron Gooris heeft de interviews verwerkt in een documentaire van een uur. Hij heeft al eerder een kortere film gemaakt over de historische ontwikkelingen rond Noordwijk in de Tweede Wereldoorlog. Deze beelden, aangevuld met veel materiaal van Genootschap Oud Noordwijk en particulieren gebruikt Gooris om de interviews goed te plaatsen in de tijd.

Woensdag 24 november om 19.00 en 21.00 uur en woensdag 15 december om 14.30 uur. Theater De Muze, Wantveld 2. Kaartverkoop via www.demuze.nl of tel. 071 3646226.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant