Afbeelding
Foto: PR

Grensverleggende striptekenaars in MoCA

Algemeen Cultuur

Op vrijdag 5 november was de officiële opening van de tweede langlopende tentoonstelling in het Noordwijkse stripmuseum MoCA. Van 21 baanbrekende en Nederlandse stripmakers is van elk drie originelen te zien die een beeld geven van hun carrière op stripgebied.

Het zijn zeker niet de minste namen die aan de muur te vinden zijn zoals o.a.: Marten Toonder (o.a. Tom Poes), Hans G. Kresse (Erik de Noorman), Erik Scheurs (Klepzeiker), Theo van den Boogaard (Van Oekel), Jan Kruis (Jan Jans en de Kinderen) en Jan van Haasteren (Baron van Tast en natuurlijk de bekende legpuzzels). Er is ook ruimte gemaakt voor een nieuwe generatie (vrouwelijke) tekenaars waaronder Coco Ouwerkerk. Zij tekent in mangastijl en bereikt veel jongeren door de smartphone als medium in te zetten voor haar strips. Gestart via een Zuid-Koreaans platform heeft zij inmiddels meer dan twee miljoen volgers. 

De tentoonstellingscommissie van MoCA selecteerde uit een shortlist van 100 tekenaars uiteindelijk de 21 grensverleggende striptekenaars van Nederland waar het publiek vanaf 6 november tot en met 27 maart 2022 kennis mee kan maken. Bij de sfeervolle opening waren enkele stripmakers persoonlijk aanwezig waaronder Daan Jippes (Bernard Voorzichtig en Disney tekenaar), Margreet de Heer (striptekenaar des Vaderlands) en Jan van Haasteren. De laatste is naast zijn strips vooral nationaal beroemd vanwege zijn legpuzzels die in veel Nederlandse en ook buitenlandse huiskamers voor urenlang puzzelplezier zorgde en nog steeds zorgen. De originele tekening van een van de eerste puzzels is samen met de puzzel te zien in het MoCA.

Het stichtingsbestuur van het MoCA, Arie Korbee, Peter Zuidhoek en John Asselbergs, zijn er trots op dat er naast een fraaie expositie ook weer een rijkelijk geïllustreerde catalogus te koop is in de museumshop. Een bezoek aan het museum is een echte aanrader ook voor niet ‘echt fanatieke’ stripliefhebbers. De eerste expositie heeft al aangetoond dat bezoekers uit het hele land naar Noordwijk komen speciaal voor MoCA.

Voor de jeugdige bezoekers is er een leuke speurtocht waarmee een echt stripboek valt te verdienen. In één van de vitrines is de aankondiging te vinden van de volgende en dus te verwachten tentoonstelling in het MoCA en Noordwijk. Met een museumbezoek aan het MoCA in de Bomstraat kan men zien wat gaat komen en tevens genieten van origineel werk uit de Negende Kunst van 21 top-stripmakers.

www.museumofcomicart.nl

Uit de krant