Afbeelding
Foto: thv

Be good

Algemeen Bollenpraat

Nu de gemeenteraadsverkiezingen, voor begin volgend jaar, dichterbij komen kan je verwachten dat het borstkloppen van de politieke partijen in hevigheid zou toenemen. Daar is nog niet veel van te bespeuren. Misschien houden zij het kruid nog droog. Is het bescheidenheid? Bollenjongens zijn altijd bescheiden. Daar is niet altijd reden voor. Zonder op de borst te kloppen wil ik met u wat ontwikkelingen in het vak doornemen.

Waar vroeger het bollenland driejaarlijks diep omgedolven werd, heeft een Noord Hollander uitgevonden dat je het ook onder water kan zetten. Eigenlijk uit nood geboren toen het chemisch ontsmetten van de grond niet meer kon. Hoewel dit inunderen in de Bollenstreek, met de vele buren, niet zo gemakkelijk gaat heeft het in Noord Hollend een grote vlucht genomen.

Het valt niet op, toch worden in de streek teelten als tussenteelt gedaan. Vooral dahlia’s en snijgladiolen kan je goed doen na de gerooide hyacinten of tulpen. Nergens anders in Nederland!

Tulpen, vooral die voor de broeierij worden nu bijna allemaal op de klei geteeld in netten. Kleigrond geeft de bollen een boost om in de winter goed te presteren. 

Wist u dat veel tulpen, voordat ze op reis gaan, eerst door een scan gaan. Die gooit feilloos de zieke bollen eruit. In het sortiment van de tulpen vindt jaarlijks een grote vernieuwing plaats. Om die te versnellen worden die bollen na gebroeid te zijn niet meer weggegooid maar opnieuw geplant. Circulair telen ten top!

Ook bij de hyacinten gebeurt van alles. Als je de bollen heetstookt, bij 44 °C, moet je dat zo vroeg mogelijk doen. Die bollen kunnen dat beter verdragen. Dan lijkt het “ziekzoeken” niet meer nodig. Roep ik te hard? Naar gebleken is hebben zelfs tripsen een hekel aan heetstoken. In narcissen wordt nu ook het heetstoken tegen aaltjesziek, op beperkte schaal toegepast. De tetjes moet je, in de zomer, warm bewaren. Dan maken ze een trosje bloemen in het voorjaar.

Borstklopperij of niet, ook voor bollenjongens geldt: be good and tell it. Een vriendin geboren in Engeland, noemt het steenkolenengels. Het moet zijn: Be good and say so! Waarvan akte,

Aad van Ruiten

Uit de krant