Logo denoordwijker.nl
Foto:
Van Dam tot Wurft

Een kijkje in de oude Molenstraat

Onlangs kreeg ik een oude foto, die ons een kijkje geeft in de Molenstraat rond 1895, zo’n goede 125 jaar geleden. Alle huizen, die hier op de foto staan, bestaan niet meer en zijn in de loop van de vorige eeuw door andere huizen, winkels of bedrijfspanden vervangen. 

Aan de linkerkant zien we een lange rij lage huizen zonder vooringang. Kennelijk liep achter deze huizen een slop, die toegang gaf. Deze lange rij huizen liep zelfs nog aan de linkerkant door tot in de Zeestraat. Veel comfort zullen deze huizen niet gehad hebben. Ze waren klein, terwijl de gezinnen aan de grote kant waren. Verder hadden ze aan de voorkant maar een klein smal raampje. Veel licht kon er niet binnen komen. Boven zullen ze ook niet veel ruimte gehad hebben. De tweede etage bestond slechts uit een kleine ruimte met een laag schuin dak. Geen wonder dat deze huizen al vrij vroeg in de vorige eeuw zijn gesloopt. 

Aan de linkerkant staat nu cafetaria De Buurman, voorheen shoarmazaak De Nijl. Dit pand had hiervoor nog verschillende andere eigenaren zoals Ben Zonneveld, die hier een textielwinkel had onder de naam Babyhuis, waar men allerlei baby- en kinderkleding kon kopen. Daarna had Willem de Winter hier nog een tijdje een poeliersbedrijf. Aan de rechterkant begint de vrij nieuwe wijk Vreewijk, die tegen het einde van de vorige eeuw gerealiseerd werd. Op deze plek langs de vroegere trambaan, lag het tuincentrum van Passchier. Voor de sanering van dit gebied verhuisde dit tuincentrum naar de Dahliastraat, maar daar is dit bedrijf inmiddels ook al weer verdwenen. 

Op de plek van de huisjes aan de linkerkant staat nu de fietsenzaak van Steenvoorden. Vroeger was deze zaak schuin aan de overkant gevestigd onder de naam van Fietsenzaak De Lange. Toen de bouwmarkt van Berkhout in 2016 werd opgeheven, verhuisde deze fietsenzaak hierheen. De naam De Lange leeft nog voort in de winkel De Lange Sport aan de overkant. Achter deze zaak lagen nog enkele andere winkels zoals het fotoatelier van Jan Steen, later de aardappelhandel van Van der Wiel, de groentezaak van Augustinus, de schoenenzaak van Bosman en de kapperszaak van van Van Houten. Al deze winkels en bedrijven waren al verdwenen toen de nieuwe wijk Vreewijk eind vorige eeuw werd gerealiseerd. 

Achteraan is de molen te zien, die in 1922 werd gesloopt. In de toenmalige gemeenteraad werd tot de sloop besloten, omdat hij te dicht bij de weg stond en daarom te gevaarlijk was. Een poosje daarvoor was een jongen door de heg gekropen, die daarna door een van de wieken dodelijk werd getroffen. De plek, waar deze molen stond, werd naderhand een bekend trefpunt, nl. de bekende sigarenzaak van Jaap Vink. Jaap was een gezellige verteller en veel klanten bleven lang staan luisteren naar de verhalen en nieuwtjes van Jaap. Aan de linkerkant, die hier nauwelijks zichtbaar is, komen we verderop de dameskapperszaak Galerie Coiffure tegen. Vroeger stond hier coöperatieve bakkerij De Verbetering. Daarachter ligt het pand van de kapperszaak De Barbier. Ook dit pand heeft nog verschillende andere eigenaren gekend zoals de drogisterij van Berkhout en de vishandel van De Puk. 

We naderen het einde van de Molenstraat met zaken als de bouwmarkt van Van der Loo en daarnaast een Poolse supermarkt. Zo veranderde geleidelijk het aanzien van de Molenstraat, zoals hier op de recente foto te zien is.

Meer berichten