Opnieuw wordt de oplevering van het nieuwbouwproject op het SJC sportpark uitgesteld.
Opnieuw wordt de oplevering van het nieuwbouwproject op het SJC sportpark uitgesteld. Foto: Wim Siemerink

Verenigingsleven bij SJC onder zeer zware druk

Algemeen Sport

Daar waar de accommodatie van zustervereniging Vv Noordwijk als een landelijk voorbeeld geldt voor succesvol realiseren van sportaccommodaties zo blijkt de te realiseren accommodatie van Vv SJC een landelijk voorbeeld van hoe het keer op keer mis kan gaan. Opnieuw is er aan de Lageweg een enorme tegenvaller te incasseren. 

In de laatste nieuwsbrief van de voetbalclub maakt het bestuur melding van radeloosheid bij het bestuur en al die vrijwilligers die steeds opnieuw keihard bezig is om de organisatie rondom trainingen, wedstrijden, evenementen, clubhuishouding en nog veel meer, in goede banen te leiden. 

In de nieuwsbrief gebruikt het bestuur duidelijke termen zoals onthutsend, teleurstellend, om radeloos van te worden en grote onzekerheid. Want men vreest zelfs dat de nu gepubliceerde opleveringsdatum van 31 maart 2022 opnieuw niet zal kunnen worden waargemaakt. Voorzitter Herman Meijvogel is desgevraagd ook zeer teleurgesteld maar als we doorvragen over de rol van de gemeente Noordwijk in het proces blijkt hij zeer terughoudend. Hij zegt toe pas na overleg met de gemeente mogelijk deze week met meer informatie naar buiten te komen.

Woede en wantrouwen

Ook het leger van vrijwilligers, leden en supporters reageren op de vraag wat ze er van vinden met niet mis te verstane reacties van ongeloof, woede en wantrouwen. Een trouwe clubman reageert geërgerd en meldt: ‘De ooit door toenmalig wethouder Van Duin op erewoord afgegeven zekerheid, dat SJC het honderdjarig bestaan in een nieuw clubhuis zou mogen vieren blijkt van nul en generlei waarde te zijn geweest. Inmiddels verstrijken er straks jaren waarin het gebrek aan een goede accommodatie steeds nijpender wordt. Het is aan leden, supporters, sponsoren en bezoekende verenigingen niet meer uit te leggen waarom het allemaal zo lang zou moeten duren. En te vaak wordt er een cynisch vergelijking gemaakt met de snelle realisatie van sportparken Duinwetering en De Boekhorst’. 

Enorme bedragen

Ook van diverse andere kanten klinken geluiden van boosheid en machteloosheid. Want de kantineopbrengsten blijven ver achter en opnieuw moeten belangrijke en winstgevende evenementen zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Konijnenveiling, worden uitgesteld. Waardoor de vereniging enorm bedragen aan inkomsten blijft mislopen. Aan huidige en toekomstige sponsoren kan in de noodopvang al heel lang nauwelijks enige vorm van passende ontvangst of gewenste promotiebijeenkomsten worden geboden. In deze moderne tijd is, naast veel aandacht voor de leden, sponsoring een al even onmisbare schakel in de verenigingsorganisatie als gericht vrijwilligersbeleid.

Verantwoordelijkheid 

Inmiddels heeft het college de gemeenteraad wel op de hoogte gesteld van de extra kosten die blijken te zijn op gelopen tot €1.900.000,- . En die mogelijk ten laste komen van de gemeenschap.

Maar in de collegebesluiten geen voorstel of ook maar enige inbreng van de wethouder Sportzaken over het oplossen van de directe noden bij de vereniging SJC. Vanuit de politiek spitsen de reacties zich dus slechts toe op de hoge extra kosten. Vanuit de politieke partijen is er ook geen serieuze reactie op de organisatorische en financiële gevolgen voor de voetbalclub. 

Bruisend Noordwijk is de enige partij die schriftelijk vragen stelt maar die gaan ook slechts over geld en over verantwoordelijkheid zoals: In welke mate berust er een eindverantwoordelijkheid bij de portefeuillehouder als regievoerder? En ook: In hoeverre zijn de onderhavige taken van bouw- en woningtoezicht gedelegeerd of uitgevoerd door de Omgevingsdienst West Holland (ODWH) of ligt daar nog een verantwoordelijkheid voor juist toezicht?

Voor SJC blijft het daarom geduldig afwachten of politiek Noordwijk zich ook nog maar iets aan trekt van de problemen waarmee de vereniging wordt opgezadeld.

Uit de krant