Afbeelding
Foto: Gerben Valkema

Grensverleggers in Museum of Comic Art

Algemeen Cultuur

Op zaterdag 6 november opent het Museum of Comic Art in Noordwijk haar deuren voor de nieuwe tentoonstelling ‘Grensverleggers’. Eénentwintig Nederlandse stripmakers laten zien wat je met strips kan doen en hiermee kunt betekenen. Sommigen auteurs deden dit door een studio op te richten en nieuw talent op te leiden zoals Marten Toonder en Jan Kruis. Anderen omdat ze met hun figuren uit de stripwereld stapten en hen een plaats gaven in ons collectieve bewustzijn zoals Jean Dulieu en Theo van den Boogaard.

De startexpositie van het MoCA; ‘European Masters of Comic Art’, werd goed ontvangen en uitstekend bezocht. In de vier maanden dat het museum open was (of eigenlijk, mocht) werden er ruim vijfentwintighonderd bezoekers geteld. Dat was zelfs met de corona-beperkingen boven het doel voor de eerste periode. In deze expositie toonde het MoCA werk van de beste stripmakers uit heel Europa. Voor de tweede tentoonstelling blijft het museum dichter bij huis. 

Grensverleggers

Nederland is gezegend met een groot aantal stripmakers. In ‘Grensverleggers’ laat het Museum of Comic Art in Noordwijk originelen zien van de meest unieke en inspirerende stripmakers uit het verleden, het heden en hopelijk ook de toekomst. Alle vormen zijn vertegenwoordigd: van de klassieke strips met ondertekst (zoals ‘Tom Poes’ en ‘Eric de Noorman’), tot de populaire publiekstrips uit de jaren tachtig. Nieuwe experimenten uit de eerste twintig jaar van deze eeuw (zoals ‘Meccano’ van Hanco Kolk en ‘Andy Warhol’ van Typex).

Zelfs de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van manga ontbreken niet, met de miljoenen lezers trekkende webtoonstrip ‘Acception’ van Coco Ouwerkerk. 

Samen laten de meer dan zestig originelen zien hoe de Nederlandse strip zich in ieder tijdperk heeft aangepast aan zijn tijd en met behoud van kwaliteit altijd boeiend is gebleven.

MoCA

Het MoCA is het eerste Nederlandse museum dat geheel gewijd is aan de grootmeesters van ‘De Negende Kunst’. In wisselende tentoonstellingen kunnen geïnteresseerden in de grafische kunst toonaangevende strips bewonderen uit binnen- en buitenland. En altijd in z’n originele vorm: een tekening op papier. Naast iedere tekening hangt ook de gedrukte versie, waardoor iedereen zelf kan bekijken wat er na het tekenen nog toegevoegd of veranderd is. Bij iedere expositie verschijnt een uitgebreide catalogus; een collectorsitem.

MoCA, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.museumofcomicart.nl

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant