Rick van Breda aan kop op het Noordwijkse strand.
Rick van Breda aan kop op het Noordwijkse strand. Foto: PR

Rick van Breda wint eerste wedstrijd strandraceseizoen

Algemeen Sport

Op zondag 24 oktober is in Noordwijk de openingswedstrijd van het strandraceseizoen verreden. De Flexwinkel Beachrace was met haar 54 kilometer niet alleen de eerste van deze winter, maar ook van vorig winter. Toen werden immers alle wedstrijden geannuleerd. Zowel deelnemers, jury als organisatie stonden daarom gretig op het strand van Noordwijk.

Na het startschot werd er direct gekoerst. Er waren wat vluchtpogingen maar dat bleken losse flodders. Bij keerpunt Katwijk, bij het afwateringskanaal, kwam een grote kopgroep aan. Maar de technische stukken in Katwijk deed de groep brokkelen. Er ontstond een kopgroep met onder andere de grote namen uit het strandrace zoals Ockeloen, Slik, Van Breda, Rood, Imming, Bekkkenk en de Belgen Chamon en Daeninck. Ook een aantal jongeren zoals Mike Kes en Raphael Mouton zaten er goed bij. Er was bijna twee jaar geen competitie gereden, dus de pikorde was niet geheel duidelijk.

In de tweede omloop brak deze groep van rond de twintig renners door midden. Mannen als Imming, Rood, Geluykens (B) en Bekkenk misten hier de slag. Hun groep bleef op het elastiek hangen en kreeg het gat niet gedicht. Bij het opdraaien van het strand naar de boulevard van Noordwijke voor de finish leek Jasper Ockeloen de beste papieren te hebben. Hij pakte de binnenbocht. Het was alleen niet voor niet dat de anderen de buitenbocht namen, aan de binnenzijde zat een lastige heuvel met rul zand. Ockeloen viel stil. Rick van Breda, de hele dag al initiatiefrijk en ijverig wist te winnen. Kes, Ockeloen en Slik mochten met zijn drieën sprinten. De jonge Mike Kes werd knap tweede voor Europees Kampioen Strandrace Ivar Slik, die met een derde plaats Ockeloen voorbleef.

Bij de dames was er al vroeg in de wedstrijd van drie vrouwen weg. Deze groep brokkelde ook al vlot uiteen, waarna ieder solo over de meet ging. Tessa Neefjes won voor Lieke de Cock, die weer Yvette Koning voorbleef. Karen Brouwer, recent nog moeder geworden, werd vierde. 

De volgende wedstrijd in de KNWU Strandracecompetitie vindt plaats op 7 november. Dan wordt de Buff Hoek van Holland-Den Helder georganiseerd, met een afstand van 122 kilometer de langste ter wereld. Dit evenement is niet alleen voor toppers maar ook voor veel recreanten een mooie sportieve uitdaging.

Uit de krant