De drie ambtsketens van Noordwijk en Noordwijkerhout liggen in bruikleen in de musea. | Foto: Ina Verblaauw
De drie ambtsketens van Noordwijk en Noordwijkerhout liggen in bruikleen in de musea. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Oude ambtsketens worden museumstuk

Algemeen

In de Oude Raadszaal vond de ondertekening plaats van het in bruikleen geven van de ambtsketens van Noordwijk en Noordwijkerhout aan respectievelijk Museum Oud Noordwijk en NoVaTo (Noordwijkerhout Van Toen).

Door Ina Verblaauw

Burgemeester Wendy Verkley schetste in het kort de geschiedenis van beide ambtsketens alvorens tot ondertekening over te gaan en noemde enkele voorwaarden sinds 1853 door Minister President Thorbecke ingesteld, waarbij het dragen van de ambtsketen was geoorloofd.

Overigens had Thorbecke het daarbij alleen maar over “hij en hem”; de eerste vrouwelijke burgemeester liet nog ruim honderd jaar op zich wachten (1946, Truus Smulders).

Het fusiebesluit om Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk tot één gemeente te maken werd op 6 juli 2017 genomen. Na zeven eeuwen weer samengevoegd. Per 1 januari 2019 werd de fusie een feit. De beide ambtsketens werden tot één gemaakt. De ketting van Noordwijkerhout met de penning van Noordwijk. De burgemeesters Rijpstra en Goedhard overhandigden samen deze keten aan interim Burgemeester Jon Hermans. Inmiddels draagt Burgemeester Verkley een geheel nieuwe keten met nieuw gemeentewapen “met heel veel trots”.

De fusiegemeente Noordwijk had daardoor drie ambtsketens in haar bezit. Besloten werd de twee oude ambtsketens in hun oorspronkelijke versie terug te zetten en in bruikleen te geven aan de beide musea, zodat ze voor het publiek te bezichtigen zijn. 

Namens museum Oud Noordwijk tekende Henk Kok. Namens NoVaTo tekenden Sylvia Steenbakkers, Aad Duivenvoorden en Jan Immerzeel. Bij de keten van Noordwijkerhout hoort een koningsblauwe koffer. Deze koffer gaat door plaatsgebrek mee naar het Museum Noordwijk.

Uit de krant