Afbeelding
Foto: krolFoto

Burgemeester wijst terugblik met Van Duin en Bakker af

Algemeen Politiek

Burgemeester Verkley heeft afgezien van een persoonlijk gesprek met de voormalig wethouders van PUUR, Bakker en Van Duin. Dat meldt zij in een officiële brief aan de gemeenteraad. In diezelfde brief ook de melding dat zij het verzoek niet alleen aan haar richtten maar aan de Commissaris van de Koning. Ook deze had geen behoefte om in gesprek te gaan.

Het verzoek van de voormalig wethouders betreft opnieuw het omstreden rapport dat werd opgesteld door een voormalig ambtenaar van de gemeente Noordwijk in opdracht van Jan Rijpstra.

De beide wethouders stelden eerder dat dit heimelijk opgemaakte rapport, niet gebaseerd op bewezen feiten maar op aannames en krantenartikelen. De burgemeester stelt de gemeenteraad ook in kennis van het antwoord dat werd gegeven aan de oud-wethouders. Daaruit blijkt dat de burgemeester nog voor het openbaar maken van het document met de beide heren heeft gesproken en hen duidelijk in de gelegenheid heeft gesteld zelf ook een zienswijze in te dienen. De beide wethouders zouden toen hebben aangegeven zich niet te zullen verzetten tegen de voorgenomen openbaarmaking.

De burgemeester heeft de heren nadrukkelijk laten weten dat zij het heel belangrijk vindt om met de wetenschap van het verleden vooral naar de toekomst te kijken. Verkley geeft aan Van Duin en Bakker ook uitleg over de gekozen koers bij het integriteitsbeleid van het huidige college via een routekaart met perspectief en dus de prioriteit om toekomstgericht aan de slag te gaan.

Mogelijk naar aanleiding van dit schrijven stelt de fractie van PUUR in de Noordwijkse gemeenteraad opnieuw schriftelijke vragen over de kwestie. Taetske Visser, die in de raadsvergadering geen woordvoerder mocht of wilde zijn, komt nu toch een aantal vragen over zaken die zij duidelijk gemaakt wil hebben. Die betreffen o.a. de rol van voormalig burgemeester Jan Rijpstra en daarnaast zijn er vragen over het toezenden van het document naar het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten.

Een belangrijke vraag van PUUR is ook waarom de burgemeester geen kennis heeft genomen van het gewraakte document wat behoorde tot het overdrachtsdossier van eerst Jan Rijpstra en vervolgens waarnemend burgemeester Hermans.

Uit de krant