Logo denoordwijker.nl
<p>De GGD zet overal in het land corona-prikbussen in.</p>

De GGD zet overal in het land corona-prikbussen in.

(Foto: Jan Kok)

Ruim 4000 mensen gevaccineerd bij prikbussen

Deze week staan er 21 prikbussen in de regio Hollands Midden. De prikbussen hebben succes: tot nu toe hebben ruim 4000 mensen zich in een prikbus laten vaccineren. Het succes van een prikbus is voor het grootste deel te danken aan de inzet van gemeenten, hun partners en sleutelfiguren. Zij zetten zich allemaal binnen wijken en gemeenschappen in om informatie over vaccinatie op een begrijpelijke manier uit te leggen. 

Bij de prikbus geven mensen bijvoorbeeld aan dat zij informatie over vaccineren niet goed begrepen. Bekenden (sleutelfiguren) in hun omgeving hebben de informatie over vaccineren op een begrijpelijke manier aan hen uitgelegd. Bijvoorbeeld over hoe veilig het vaccin is bij zwangerschap os en over mogelijke bijwerkingen. Maar ook praktische informatie in diverse talen over waar en wanneer de prikbus in de wijk staat. Door die uitleg willen zij zich nu alsnog laten vaccineren. 

Prikbuslocaties
Deze week zijn er weer nieuwe prikbuslocaties. Het gaat om twee prikbussen in Alphen aan den Rijn-Noord en Alphen aan den Rijn-West. De vaste vaccinatielocatie in sporthal de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn is ook open.

In Noord staat de bus vanaf vrijdag 1 oktober van 12:00 uur tot 18:00 uur bij zalencentrum De Bron (parkeerplaats bij de ingang) aan de Troubadourweg 2. In Alphen aan den Rijn-West staat de bus vanaf zaterdag 2 oktober van 12:00 uur tot 18:00 uur naast snackbar Sam Sam op het voetpad aan het water (bij de Rijnstreekhal) op de Prinses Beatrixlaan 1.

Er zijn ook prikbussen die weer stoppen. Op dinsdag 28 september staat de prikbus voor het laatst in Katwijk. In Warmond en Bodegraven staat de prikbus op vrijdag 1 oktober voor de laatste keer. Het overzicht van prikbuslocaties is te vinden op de website van de GGD Hollands Midden

Vaccinatiegraad
In Hollands Midden is 82% van 12 jaar en ouder één keer gevaccineerd. In totaal is 70% van de 12-plussers uit onze regio volledig gevaccineerd.

Positieve testen
Van alle mensen die afgelopen week langskwamen voor een test is 51% volledig gevaccineerd. Van die gevaccineerden bleek 4,6% positief. Van de deels gevaccineerden is 7,0% positief getest en van de niet-gevaccineerden testte 15,3% positief.

Van de mensen die zich lieten testen is 41% niet gevaccineerd. Het gaat daarbij grotendeels om 0-10 jarigen (46%). Zij mogen niet gevaccineerd worden omdat ze te jong zijn. Het percentage positieve testen bij de 0-10 jarigen is 11%. 

Afgelopen week lieten 386 mensen zich testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 77,5% ook positief na een test bij de GGD. Alle anderen hadden dus een vals positieve uitslag bij de zelftest. 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl

Meer berichten