Logo denoordwijker.nl
Foto: thv

700 miljoen

700 miljoen. Dit is het aantal tulpen dat dit jaar minder gerooid is dan de normale hoeveelheid. Weliswaar een schatting, maar een min-opbrengst van 100 stuks per roe lijkt heel redelijk. Hoe ga je daar als vak mee om? Natuurlijk hadden exporteurs het al gauw in de smiezen, zij het dat de leveranties heel traag los kwamen. Wat kan je er aan doen als op het koopbriefje 5 augustus staat en ze worden 3 september geleverd? Moet je bijkopen, als dat al kan, voor een prijs die ver onder de gemaakte verkoopprijs ligt! De Meulder verkoopt alleen maar zift 12 van de tulpen, de topmaat die er juist veel minder is. Gevolg: streepjes in de verkooplijsten.

Bij de andere bolsoorten min of meer hetzelfde beeld. Narcissen lijken normaal gegroeid, de tetjes wat minder. Daar is een run op de laatste bollen. De hyacintenoogst is zeer matig. Bij de geprepareerde hyacinten, die nu gezift zijn, maar een “pet vol” zift 18 en 19. Dat waren vroeger de maten voor Frankrijk en Zweden. Bij de Meulder wordt uitgekeken naar de oogst van de dahlia’s, de gaasbakken worden al gehaald.

Dan Onno bij de CNB, die is aan zijn laatste weekjes als bemiddelaar bezig. Voor hem, als daghandelaar, een heel matig seizoen. Er was bijna niets meer te koop: kleine overlijsten. Van hem het getal van die 700 miljoen. Toch duikt hier en daar nog weer wat aanbod op. Kennelijk kun je, net als op de beurs, ook met bollen speculeren. Afwachten of het zin heeft. De bollenhandel is zich in grote lijnen al weer op het volgend jaar aan het richten. Bij een prijsstijging van € 20 per duizend, worden kwekers over de streep getrokken. Of dat rekensommetje voor het hele vak geldt, vertel ik u het volgend jaar.

Aad van Ruiten

Meer berichten