Lepelaars in vlucht.
Lepelaars in vlucht. Foto: Bas van Gennip

Formatie

Algemeen Duinenpraat

Maanden geleden mochten we naar de stembus voor de verkiezing van de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordiging is gekozen, als het goed is voor de komende vier jaar.

Het vormen van een nieuwe regering blijkt dit jaar wat lastiger. De één wil niet over links, de ander niet over rechts. De impasse is compleet. Op het moment van schrijven is er nog geen nieuwe regering. En dat terwijl we te maken hebben met verschillende crises. Hopelijk komt er dus snel witte rook vanuit Den Haag. 

Over formatie gesproken. In de lucht barst het er momenteel van, in allerlei vormen en maten. Vogelformaties om precies te zijn. De najaarstrek is weer begonnen. Vogels van allerlei pluimage trekken in deze tijd weer naar het zuiden. Op zoek naar voedsel en veiligheid begeven zij zich in het luchtruim. Een luchtruim vol gevaren. Het moet voor die vogels een hele toer zijn om ieder jaar honderden en soms duizenden kilometers af te leggen op zoek naar betere oorden. Niet met een auto, trein of vliegtuig, maar op eigen kracht. 

Als het dan toch op eigen kracht moet, dan geldt ook voor vogels: het liefst zo efficiënt mogelijk. En daar hebben zij diverse formaties voor bedacht. De bekendste is wel de V-formatie. Vooral ganzen staan hier bekend om, maar wist je dat veel meer vogelsoorten op deze manier vliegen? Onder andere aalscholvers en lepelaars. Deze manier van vliegen is erg efficiënt omdat de vogels profiteren van de opwaartse druk van elkaars vleugelslag. De vogels houden elkaar in de lucht. 

Roofvogels hebben een heel andere manier om grote afstanden te overbruggen. Zij maken vaak gebruik van warme opstijgende lucht, de thermiek. Met hun lange en brede vleugels maken zij gebruik van deze lucht om op te zweven. Een heel energiezuinige manier van vliegen. De voorwaarde is dan wel dat je beschikt over lange en brede vleugels, anders werkt het niet goed. 

Veel kleine zangvogels gooien het over een heel andere boeg. Zij vliegen weliswaar vaak in groepen (voor de veiligheid), maar maken geen gebruik van het groepsvoordeel als het om energiezuinigheid gaat. Hun vleugels zijn hiervoor te klein. 

Het bijzondere van veel zangvogels is dat zij ’s nachts vliegen. Dat is geen slecht idee omdat zij op deze manier voorkomen dat zij gepakt worden door roofvogels. 

De vogeltrek is fascinerend. Het is één van de grootste én zichtbaarste natuurfenomenen die er bestaan. En het speelt zich gewoon af boven onze hoofden en op dit moment. Genoeg reden dus om de komende tijd ook af en toe naar boven te kijken. 

Voor je het weer is de najaarstrek namelijk alweer voorbij en moet je wachten op de voorjaarstrek vanaf maart. De vogels komen dan weer terug vanuit Zuid-Europa en Afrika, hopelijk in een land waar de formatie inmiddels is geslaagd.

Uit de krant