Logo denoordwijker.nl
| Foto: Ina Verblaauw
Pastorale column

Jutter worden

Al enige jaren doe ik mee met Jutters Noordwijk. We gaan elke vrijdagmorgen met rond de tien mensen van negen tot tien uur afval jutten op het strand. Je staat er soms versteld van wat mensen allemaal om zich heen gooien, terwijl er een afvalbak in de buurt staat. Ook peuken, die per stuk acht liter water vervuilen, blijven een plaag. 

Ik heb trouwens wel het idee dat de bewustwording op dit gebied groeit. Natuurlijk zijn we allemaal onoverkomelijk vervuilers, maar elk stapje om dat tegen te gaan, helpt. Het is overigens ook heel bijbels om er op te vertrouwen dat elke kleine stap van ieder individueel mens kan helpen om de wereld te redden. 

In de thora van het joodse volk komt daarnaast ook sterk naar voren dat de aarde niet je bezit is, maar een geschenk. Wij hebben de wereld immers niet gemaakt, al verbeelden we ons dat vaak. Leven vanuit het geschenk kan je gevoeliger maken voor het voorzichtig omgaan met de wereld om je heen.

Wat ook de moeite waard is om te overdenken, is dat je geestelijk kunt jutten in Noordwijk. Ik bedoel dit: als je een buurvrouw of buurman hebt die aan huis gebonden is en wellicht snel te kampen krijgt met eenzaamheid, dan kun je die eenzaamheid voor een moment weghalen door een kopje koffie met hem of haar te drinken. Eenzaamheid jutten! En als je jezelf chagrijnig en verongelijkt voelt, zou je op een rijtje kunnen zetten welke voorrechten je allemaal hebt en waar je dankbaar voor kunt zijn. 

Wellicht verdwijnt daarmee je chagrijn. Chagrijn jutten! We kunnen zo in onze naaste omgeving en in ons eigen hart van alles jutten, waardoor we opknappen. Jezus ging zo zijn weg. Hij keek met zijn volkomen vrije hart steeds om zich heen om te zien of hij ziekte en zorg en angst bij mensen kon weghalen. Jezus was een kei in het jutten van kwade zaken die mensen onderdrukken en vernederen. Daarom doe ik graag dit voorstel: laten we allemaal jutters in Noordwijk worden!

ds. Simon Dingemanse

predikant protestantse wijkgemeente Noordwijk

Meer berichten