Logo denoordwijker.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Amerika

In de beeldvorming van heel veel mensen is Amerika het land van de onbegrensde mogelijkheden, ook voor de bollenjongens. De eersten trokken er met de stoomboot heen en moesten maanden rondreizen om hun bollen te verkopen. Daar hoorden natuurlijk de lezingen voor tuinclubs bij om maar orders te krijgen. Al heel gauw kwamen de supermarkten in beeld en namen de volumes rap toe. Nu is het eigenlijk niet anders, zij het dat de grote broeierijen erbij zijn gekomen. Alle snijtulpen op water gebroeid en verwerkt met de modernste HaVatec-bosmachine.

Aan Marc Nieuwenhuis van Frijlink de vraag hoe het dit seizoen gegaan is. Zijn eerste opmerking was dat het met personeel begint te knijpen. Toch zijn alle orders uitgevoerd, met moeite. Dan de schaarste op de bollenmarkt. Er was heel goed verkocht in Amerika, maar nu laten vooral de moeilijke groeiers zoals parkiettulpen, de dubbele late soorten en triumphtulpen grote gaten vallen. Bovendien speelt het “zuur” dit jaar een grote rol. Je kunt het vooral bij de vroege zendingen moeilijk zien. Ook moest op het laatste moment een andere verpakking besteld worden: het plaatje moet immers toch zijn wat in het doosje zit. Als je in het sortiment schuift, dan ook in de verpakking. Een andere opmerking ging over het transport. Frijlink heeft langlopende afspraken met de container maatschappij. Vanwege de grote schaarste in de container=wereld kon er niet altijd op tijd geleverd worden. De prijsverhoging was nog niet eens het grote struikelblok.

Gelukkig gaan de grote narcissenorders rechtstreeks vanuit Engeland naar Amerika. Dat lijkt soepeltjes te gaan. Geen EU- en Brexitperikelen. Al met al is Frijlink zeker tevreden, vooral zo na de corona dip van vorig jaar. Ook de Amerikanen blijven noodgedwongen thuis en planten hun tuin of balkonnetje vol met bollen. Die zijn niet aan te slepen. Op naar de volgende piek: de amaryllissen!

Aad van Ruiten

Meer berichten