Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Mooi?

Op de sociale media vielen deze week weer eens de typisch cynische Noordwijkse reacties op. Deze keer ging het om de verkiezingen van de mooiste stranden. Waarbij Katwijk een betere uitslag boekte dan Noordwijk. Kennelijk was dit voor het cynische deel van Noordwijk een moeilijk te verwerken nederlaag.

Natuurlijk is het leuker als je hoog in de klassering eindigt maar waar gaat dit over en hoe geschiedt het allemaal? Ik zie zo’n periodieke peiling als de peilingen van Maurice de Hond wiens peilingen met regelmaat verschillen en bij werkelijke tellingen gewoon onbetrouwbaar blijken. 

Overigens vind ik mooi altijd een heel moeilijk te omschrijven begrip. Zoals het mooiste meisje van de klas. Ja, wie was dat eigenlijk en waarom vonden ze haar zo mooi? Ik kom zojuist van een heel mooi aangelegd strand in een ver land, waar zilverwit zand werd aangevoerd om het natuurlijke zwartgrijze vulkanische strand eronder te laten verdwijnen. Mooi? Lelijk? De foto’s zijn in ieder geval fraai. 

Geef mij het Noordwijkse strand toch maar. Een 13 kilometerlange aaneenschakelingen van diversiteit. Het stuk tussen Katwijk en zeg maar John en Muriël van Exter of zo u wilt het hondenstrand. Mooi? Jazeker! Het stuk voor de Zuid Boulevard. Mooi? Ja en bovendien de nodige horecaservice wat voor veel mensen bij een werkelijke telling aantrekkelijk blijkt. Het stuk strand voor de K.W. Boulevard. Zeg maar het centrum van ons toeristisch gebied. Mooi? Jazeker. 

Op dezelfde sociale media verschijnen idyllische plaatjes van strand, zee, zon, wolken, schuimende golven, stuivend zand en wat al niet. Een prentenboek vol schoonheid. Het naaktstrand. Mooi? Ja. Met de toevoeging: gelukkig vandaar geen plaatjes met bewijs van schoonheid. Dan het stuk zeg maar Duindamseslag en Langevelderslag. Mooi? Jazeker. En tot slot, zeker niet bedoeld als stukje reststrand, het fantastische stiltegebied Noordvoort. Mooi? Jazeker. Heel erg mooi? Jazeker. Kortom, Noordwijk biedt diversiteit, voor elk wat wils. Met diverse stukken met een volkomen eigen karakter en beleving. Geen enkele reden dus om jaloers naar Katwijk of andere stranden te kijken.

Ik bekijk de landelijke strandverkiezingen met evenveel plezier als ik de missverkiezingen bekijk. Geniet van wat je zelf mooi vindt. Je favoriete vormen en kleuren betitelen als mooi is een eigen keuze. Mooi of minder mooi is zeer subjectief. Zoals Katwijk en Noordwijk vergelijken ook niet zo zinvol is. Voor mij gaat de vergelijking niet verder dan dat ik het wel mooi vind dat er ook best wel leuke Katwijkers zijn. En dat ik het mooi vind dat ze er best wel aardig kunnen voetballen. Zoals ik het ook mooi vind dat ze goede argumenten hebben om op zondag geen parkeergeld te vragen. En nog mooier dat ze na de fusie de Rijnsburgers al heel snel in een politieke bijrol konden dwingen. Zou mooi zijn als dit laatste ons als Noordwijkers ook zou kunnen lukken. 

Meer berichten