Rooie Dotje was te bekijken onder de klanken van 't Is Keun. | Foto: Ina Verblaauw
Rooie Dotje was te bekijken onder de klanken van 't Is Keun. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw
Foto’s

Monumenten te kijk

Algemeen

Na een jaartje overslaan, was er dit jaar weer een Open Monumentendag in Noordwijk. Met het thema van vorig jaar: “Stilstaan bij Noordwijkse Leermonumenten”. Wat dat precies inhield, werd duidelijk tijdens de opening op zaterdagochtend 11 september in de Oude Jeroenskerk. Na de opening door voorzitter Comité OMD Noordwijk, Adriaan Timmers, volgde een boeiende lezing gehouden door Jeroen Salman over het thema.

Door Ina Verblaauw

Aan de hand van foto’s nam hij de toehoorders mee door de eeuwen heen onderwijs in Noordwijk. Van kloosterscholen uit de vijftiende en zestiende eeuw, lagere scholen, jongensscholen, bewaarscholen, de Latijnse school en Franse-Nederlandse scholen waar veel internationale gegoede burgerkinderen werden ondergebracht. Veel gebouwen, inmiddels woonhuizen, bestaan nog.

Voetbal

Vanuit deze lezing was het een kleine stap naar het voetbal. Op het terrein van het Leeuwenhorst College werd een historische voetbalwedstrijd nagespeeld. Toen in 1789 als eerste wedstrijd in Nederland gestart door Engelse kostschoolleerlingen die een onbekend spelletje meebrachten naar hun opleiding in Noordwijk. Toneelvereniging ODI zorgde voor een situatieschets uit die tijd en zorgde voor de historische commentaren om de walking football-wedstrijd te begeleiden. Een potje tussen de knarren van SJC, van Nispen en VVSB. Burgemeester Verkley en wethouder Salman verzorgden de aftrap.

Dotje

Nieuw dit jaar ook de presentatie van Rooje Dotje. De prachtig blinkende Dodge brandweerauto uit 1947 behoort sinds kort tot het cultureel erfgoed. Onder de muzikale begeleiding van ’t is Keun kon naar hartenlust een kijkje worden genomen in dit pronkstuk.

Ook de overige monumenten uiteenlopend van de Kurt Carlsen, de Vuurtoren, voor het eerst de Sint Joris Doelen en museum Veldzicht waren opengesteld om bezoekers te ontvangen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant