Afbeelding
Foto: thv

Dahlia’s

Algemeen Bollenpraat Bollenpraat

Opvallen in de streek doen ze zeker niet. Het gewas wordt regelmatig gemaaid om de knol zich goed te laten zetten. Als je de bloem op de plant laat komen, gaat daar de energie naar toe. Ook is de dahlia in de streek, met z’n ca. 300 hectare, een dreumes tussen het bollengeweld van de tulpen, narcissen, hyacinten, maar vooral de lelies. Laat je ze in de tuin in bloei komen, dan zie je pas de grote verscheidenheid in kleur, vorm en grootte.

Natuurlijk ben ik te rade gegaan bij “Mister Dahlia”, René Schrama van De Meulder Export. Hij wijt de revival van de dahlia aan de invloed van influencers in de vele bloemenbladen. Daarna volgt een waterval van momenten die elkaar versterken. Het dahlia-festival, mozaïeken en de showtuinen. Ook door corona brengt iedereen meer tijd om huis door. Verder voelt hij de jarenlang gemiste waardering in het bollenvak, waar altijd “veel voor weinig” vanzelfsprekend was. Wat moest je met die ouwe-wijven bloemen.

Over de teelt van de dahlia’s heb ik al veel gezegd, zij het dat zeventig procent van de teelt nu in handen is van zeven kwekers. Ook daar heeft de schaalvergroting dus doorgezet. Het stekken gebeurt “ver weg”. Het planten nu met grote plantkarren, onkruidbestrijding is perfect en zelfs het maaien gaat nu met drie bedden tegelijk. Het afleveren van de knollen gebeurt op gewicht en last but not least is bij het planten alles al vooruit verkocht.

Ook van de dahlia’s die voor de snij geteeld worden, gaan de bloemen als zoete broodjes over de toonbank. De bijzonder witte bruiloftsvariëteiten halen de 2 euro per stuk met gemak.

Nu dus op naar de vele showtuinen in volle bloei, kasteel Keukenhof als topper. Daar zijn de knollen in de winter niet gerooid en dus vroeger en weelderiger. Dan naar de tuin van de CNB bij de Tulperij en natuurlijk, voor de professionals, naar De Meulder.

Aad van Ruiten

Uit de krant