Transparant Noordwijk wil de integriteit van Taetske Visser aan de orde stellen in de gemeenteraad.
Transparant Noordwijk wil de integriteit van Taetske Visser aan de orde stellen in de gemeenteraad. Foto: Archief

Stemgedrag Taetske Visser geeft aanleiding tot vragen

Algemeen Politiek

Integriteit is momenteel actueel in het Noordwijkse politieke proces. In de laatst gehouden raadsvergadering werd daar langdurig aandacht aan besteed. Vanuit de politiek werd een drietal moties ingediend. Waarbij het inhoudelijk ging over het al veel besproken rapport dat in opdracht van voormalig burgemeester Rijpstra werd geproduceerd. 

Deze week sturen twee voormalige politici, Henk Hoogervorst en Paul Taverne, een brief aan de gemeenteraad waarin zij de integriteit van raadsleden aan de orde stellen. Met name wijzen zij op het deelnemen aan het stemmen over moties door de fractievoorzitter van PUUR, mevrouw Taetske Visser-Danser, tijdens de laatste raadsvergadering. 

De beide heren, die ondertekenen mede namens het collectief ‘Transparant Bestuur Noordwijk’, stellen vast dat mevrouw Visser als enige van alle aanwezige raadsleden betrokken is geweest bij de totstandkoming van het omstreden document. Daarom zou juist van haar kant volledige openheid en transparantie verwacht mogen worden. 

De briefschrijvers stellen vast dat ondanks herhaald aandringen door Peter van Bockhove (Lijst Salman) mevrouw Visser weigerde om feitelijk te antwoorden op de gestelde vragen.

Betrokkenheid

Hoogervorst en Taverne herinneren aan het verleden, waarin volgens hen juist mevrouw Visser anderen, waaronder de briefschrijvers, verschillende keren de maat wilde nemen en het deelnemen aan een stemming wilde ontzeggen. Het zou gaan om onderwerpen waarbij er persoonlijke of zakelijke betrokkenheid in het geding zou zijn. 

In de brief verklaren de briefschrijvers: ‘Tot onze grote verbazing neemt Taetske Visser-Danser (Puur) aan het slot van alle discussies toch deel aan de stemming. Ze stemt zelfs driemaal mee over zaken waaromtrent zij een eigen persoonlijk belang heeft. Ze stemt tegen een motie waarin haar eigen handelen afgekeurd wordt. Ze stemt voor een motie waarin haar eigen persoonlijk handelen feitelijk met de mantel der liefde wordt bedekt. En ze stemt tegen een motie waarin wordt opgeroepen haar eigen handelen nader te onderzoeken.’ 

Hoogervorst en Taverne stellen dus vast dat mevrouw Visser als enig raadslid in de mails wordt vermeld, tezamen met twee toenmalige wethouders van haar partij Puur. Zij willen weten wat precies haar rol is geweest en waarom zij in de raadsvergadering weigerde om antwoord te geven op de vragen van Van Bockhove. 

De briefschrijvers verwachten van de gemeenteraad dat het wel of niet integere stemgedrag van raadslid Taetske Visser-Danser in de eerstvolgende raadsvergadering nadrukkelijk aan de orde wordt gesteld.

Mevrouw Visser-Danser was helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Uit de krant